V rámci škrtů nezasahujeme do sociálního systému, tvrdí Jurečka. Podle Juchelky by vláda měla zrušit část ministerstev

Události, komentáře: Juchelka a Jurečka debatovali o škrtech (zdroj: ČT24)

V rámci úspor nezasahujeme negativně sociální systém, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pořadu Události, komentáře s tím, že při přípravě státního rozpočtu na příští rok bude škrtat mimo jiné v provozních výdajích svého resortu i v platech úředníků. Místopředseda poslaneckého klubu ANO Aleš Juchelka podotkl, že opozice bude v případě škrtů a rozpočtu obezřetná. Podle něj má vláda šetřit především na sobě a zrušit některá ministerstva.

O úsporách ve veřejných financích jednali v pondělí vpodvečer představitelé vládní koalice. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v neděli uvedl, že státní dotace se mají v příštích dvou letech snížit o 54 miliard korun. 

„Budu škrtat v oblasti národních dotací a v objemu platů u úředníků resortu a škrtnu v provozních výdajích, ale musím také logicky pokrýt valorizaci důchodů od ledna příštího roku,“ uvedl Jurečka s tím, že se vláda zároveň dohodla na zvýšení rodičovského příspěvku o padesát tisíc korun. Zároveň je pro něj důležité jednat o financích pro sociální služby. Zmínil, že debata o rozpočtu a škrtech není pro nikoho z ministrů jednoduchá. 

Zdůraznil, že vláda v rámci úsporných kroků nevstupuje negativně do sociálního systému. „Naopak jsme za poslední rok a půl zvýšili celou řadu důležitých sociálních podpor,“ uvedl Jurečka a zmínil, že se zároveň jedná i o zvýšení příspěvku na péči. „Pamatujeme na to, abychom dokázali podporovat lidi, kteří tu pomoc potřebují.“

Juchelka: Vláda by měla šetřit na sobě

Juchelka podotkl, že opozice chce být ohledně rozpočtu obezřetná a jednání bude pečlivě sledovat. „Za rok 2023 jsme byli svědkem toho, že byl několikrát novelizován státní rozpočet, že tam byly skutečně ,účetní triky‘,“ prohlásil Juchelka.

Dodal, že například windfall tax nezafungovala tak, jak si ministr financí přestavoval. V souvislosti s výdajovou stránkou rozpočtu pak poznamenal, že opozice nechce, aby se zadusili čeští podnikatelé a investice, a zároveň chce zachovat kofinancování evropských peněz.

Vláda by podle něj měla šetřit alespoň symbolicky na sobě. „Máme osmnáct ministerstev a z toho tři bych škrtl prakticky okamžitě,“ uvedl s tím, že nechápe, proč má Česko ministerstvo pro evropské záležitosti a zároveň zahraničních věcí, resort školství a zároveň pro vědu a výzkum a také ministerstvo spravedlnosti a zároveň ministra po legislativu.

Jurečka oponoval, že počet resortů je v Česku více než dvacet let stejný. „Pan kolega zaměňuje ministerstva a ministry, kteří jsou součástí Úřadu vlády. Úřad vlády snížil počty svých úředníků a plánuje snížit i rozpočet na příští rok. Tak ať nemate veřejnost lživými argumenty,“ reagoval na Juchelku.