O rodičovský příspěvek bude možné požádat elektronicky, oznámil Jurečka. Chystá i úpravu sítě úřadů práce

Jurečka a Trpkoš o transformaci a digitalizaci Úřadu práce ČR (zdroj: ČT24)

Ministerstvo práce připravuje v příštích dvou letech úpravu sítě poboček Úřadu práce ČR. Umožní to postupující digitální zpracování dávek. Nábor úředníků se už teď zastavil. Přesný plán, kolik pracovišť a personálu bude po republice potřeba, by měl být na podzim. Oznámili to ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) a pověřený šéf Úřadu práce Karel Trpkoš. Úředníci zatím mohou digitálně zpracovávat žádosti o rodičovský příspěvek. Ke konci roku má přibýt příspěvek na bydlení a přídavky na děti.

Na začátku dubna bylo v úřadech práce podle údajů ministerstva vnitra zhruba 12 150 míst, z toho 11 500 ve státní službě a zbytek mimo ni. Po republice fungují téměř tři stovky kontaktních pracovišť. Nedávné informace o rušení některých poboček vyvolaly vlnu nevole, s kritikou přišli opoziční politici.

„Dáváme si práci, abychom si změřili zatížení poboček, rozložení agend. Jsou případy, kdy jsou pobočky v sociálně zatížených lokalitách. To bude hrát roli, jak se bude síť optimalizovat,“ uvedl Jurečka. Podle něj se úpravy provedou v příštích dvou letech a klíčový je pro ně postup digitálního zpracování dávek.

V budoucím nastavení bude hrát roli i rozmístění pošt. Také v nich by měli mít klienti možnost žádosti podávat. O spolupráci se nyní jedná. „Počítám, že v průběhu podzimu budeme mít jasnou představu, jak bude optimalizace vypadat,“ připojil ministr s tím, že postup změn by pak měl být „se sociální citlivostí“ vůči pracovníkům.

Úřad práce má v zemi 389 neobsazených míst. Situace je tak stejná jako na jaře. Dalších 160 lidí pracuje dočasně na projektech. „Nábory jsme zastavili. V okamžiku, kdy prokazatelně víme, že máme ve dvou procesech o zhruba pět set zaměstnanců víc, tak si nemůžeme dovolit obsazovat místa zvenku, protože je v principu potřebujeme pro lidi uvnitř. Nechceme ztratit žádného konkrétního zaměstnance, chceme mu vždy nabídnout alternativu. Pokud ho musíme převést z agendy jinam, chceme mít dostatek volných míst,“ uvedl Trpkoš.

On-line žádosti

Úřady práce digitálně zatím zpracovávají žádosti o rodičovský příspěvek. U dalších dávek lidé sice mohou žádost on-line podat, nutné je ale dále papírové vyřizování. Podle Trpkoše začne být od letošního listopadu či prosince celý digitální proces možný také u příspěvku na bydlení a u přídavků na děti. Podle ministra se do digitální podoby převádí nejdříve nejpočetnější dávky. 

„Kroky povedou k výraznému snížení náročnosti práce lidí na úřadech práce, kteří mají velkou zátěž. V tom vidím obrovský posun, který pomůže práci zrychlit,“ podotkl Jurečka. Podle něj úředníci získají řadu informací z jiných registrů a informačních systémů státu, žadatelé je nebudou muset dokládat.

O některé dávky mohou lidé on-line žádat od loňského léta. Podle Trpkoše tak úřady od loňského července dostaly každou osmou žádost o dávky sociální podpory, tedy právě o rodičovskou či příspěvek na bydlení. Do dvou let by vedení ministerstva rádo dosáhlo toho, aby elektronické podání využívala polovina žadatelů.

Úřady práce vyplatily v červnu 272 800 rodičovských příspěvků, 391 900 dětských přídavků a 267 400 příspěvků na bydlení. Před rokem to bylo 177 400 příspěvků na bydlení, 302 200 přídavků a 287 500 rodičovských.

Jurečka čelil od loňska ostré kritice za to, že úřady práce nestíhají dávky vyřizovat v zákonných lhůtách. Ve čtvrtek uvedl, že i přes růst počtu žádostí a vyplacených podpor se doba zkracuje. V Praze trvalo loni ve druhém pololetí zpracování žádosti o příspěvek na bydlení v průměru 85 dnů, letos 52 dnů. Polovina krajů to v letošním druhém kvartále zvládala do 19 dnů.

Události: Rodičovský příspěvek (zdroj: ČT24)

Navýšení rodičovského příspěvku

Rodičovský příspěvek by se měl od ledna zvýšit, v případě jednoho dítěte se navrhuje růst o padesát tisíc, u vícerčat je částka vyšší. Týkat se to ale má jen nově narozených, což vyvolalo diskuzi i uvnitř koalice. „Snažil jsem se přesvědčit své kolegy, že bychom mohli udělat i úpravu, která by se týkala současných narozených dětí nebo alespoň některých z nich. Nicméně toto je finální kompromis,“ sdělil Jurečka.

„Vidím jistou nespravedlnost vůči těm, kteří již děti mají. Kdyby se ještě našla vůle posunout to na nějakou hranici – v jednom návrhu bylo například třicet tisíc pro děti narozené od července dál do konce roku – tak bych to podpořil,“ okomentoval předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„My jsme zodpovědní, zodpovědní i rozpočtově. Takže TOP 09 určitě nepodpoří zvyšování na dluh. Za nás bylo důležité, aby prošlo i snížení délky pobírání příspěvku, protože u nás je snad nejdelší na světě,“ poznamenala předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Výraznější růst rodičovského příspěvku bude ve sněmovně prosazovat opozice. Jejím zástupcům se navíc nelíbí, že by na vyšší částku měly mít nárok jen rodiny dětí, které se jim narodí od příštího roku. „Máme už přes rok svoji vlastní novelu, návrh na navýšení rodičovského příspěvku na čtyři sta tisíc ve sněmovně před prvním čtením. Je mi líto, že ho vláda nevzala a nedokázala třeba upravit jen parametry,“ uvedl člen sněmovního sociálního výboru Aleš Juchelka (ANO).

„Vláda s ním přichází velmi pozdě a návrh je zcela nedostatečný. Každopádně jakékoliv zvýšení rodičovského příspěvku podporujeme,“ vyjádřila se místopředsedkyně sociálního výboru sněmovny Lucie Šafránková (SPD).