V pátek přibylo zhruba o třicítku případů covidu více než před týdnem

Testy v pátek v Česku odhalily 165 nakažených covidem, podobně jako ve čtvrtek. V mezitýdenním srovnání je to ale opět více, tentokrát zhruba o třicítku případů. Reprodukční číslo stouplo na 1,3 z předchozích 1,25. Nad hodnotou jedna, která ukazuje na zrychlování šíření epidemie, je čtvrtým dnem, výše bylo naposledy na začátku ledna. Vláda v polovině týdne oznámila zpřísnění některých pravidel, například bude požadovat testy od neočkovaných, když se vrátí odkudkoli ze zahraničí.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

Momentálně připadá v Česku v uplynulých sedmi dnech na sto tisíc obyvatel přibližně osm nakažených. Denní nárůst nových případů koronaviru v tomto týdnu byl v mezitýdenním srovnání pokaždé vyšší. V pondělí přibylo 148 pozitivních, v úterý 156, ve středu 136 a ve čtvrtek 166. Z regionů registruje nejvyšší nárůsty pražská hygienická stanice, za pátek je to 57 nových případů, tedy zhruba třetina z celkového nárůstu.

V nemocnicích je nyní s covidem 42 lidí, zhruba o dvacítku méně než před týdnem. Ve vážném stavu bylo v pátek osm pacientů.

Data v sobotu ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo později než obvykle. Web měl technické problémy, sdělila mluvčí Ústavu zdravotnických informací a statistiky Lenka Svobodová. Aktualizace dat v noci neproběhla korektně, přehledy se tak ráno na webu zobrazily nesprávně, web byl poté přepnutý do servisního stavu.  

V Česku i sousedních státech v posledním čtvrt roce dramaticky ubylo lidí nakažených covidem, ze stovek případů na sto tisíc obyvatel za dva týdny nejsou ani dvě desítky. V Česku ale incidence začala opět růst, zatímco v ostatních zemích dále klesá, vyplývá z dat Národní agentury pro komunikační a informační technologie.

Podle ní je nejnižší čtrnáctidenní incidence v regionu v Polsku s pěti případy na sto tisíc obyvatel za dva týdny, k České republice se sedmnácti případy má nejblíže Rakousko se 14 případy na sto tisíc obyvatel. Rakousko ovšem zároveň vykázalo nesrovnatelně vyšší počet provedených testů – přes 61 tisíc na sto tisíc obyvatel. V Polsku je jejich počet srovnatelný s Českem – 1600 respektive 1800 testů na sto tisíc obyvatel provedených za čtrnáct dní.

Uváděný počet případů nakažených za dva týdny na sto tisíc obyvatel v případě Česka podle dat Národní agentury pro komunikační a informační technologie, tedy konkrétně 17, se však mírně liší od těch, které uvádí na svých stránkách ministerstvo zdravotnictví. Podle nich je incidence 15 nakažených na sto tisíc obyvatel za 14 dní.

Dokončené očkování má v Česku třetina obyvatel

Státy se snaží propagovat očkování proti covidu, které má být způsobem, jak pandemii utlumit a zbavit se restrikcí vyhlášených v souvislosti s jejím šířením. V Česku je zatím plně vakcinována třetina populace, tedy 3,44 milionů lidí. Ve věkové skupině nad 60 let je proočkovanost vyšší, všechny předepsané dávky dostalo 60 procent z nich. Sedmdesátníci a starší jsou plně očkováni ze 74 procent.

V pátek zdravotníci podle dat ministerstva aplikovali 92 177 dávek vakcíny, nejméně v tomto týdnu. Oproti čtvrtku je to pokles o téměř 17 tisíc, proti předchozímu pátku je to zhruba o 22 tisíc méně.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) očekává, že do konce července přibude 1,6 milionu lidí, kteří budou proti covidu úplně očkováni.

Formálně zatím stačí, aby uplynuly tři týdny od podání první dávky dvoudávkového schématu, aby byl člověk považován za dostatečně chráněného proti nákaze. Vláda ale v polovině týdne schválila v tomto případě změnu. Od 9. července bude za chráněného považován jen ten, kdo bude očkován dvěma dávkami a od podání druhé uplynuly alespoň dva týdny.

Ministr Vojtěch to zdůvodnil obavou ze šíření varianty delta koronaviru, která je nakažlivější. Nedokončené očkování proti ní podle ministra chrání jen asi z 33 procent. S oběma dávkami je podle odborných studií imunita dostatečná. V Česku jí bylo zatím potvrzeno 126 případů, od pondělí jich přibylo šest, čtyři v Jihomoravském kraji a dva v Praze a odborníci očekávají, že dříve nebo později kvůli snadnějšímu šíření převládne. 

Podle vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění Heleny Jiřincové detekce varianty delta v Česku mírně narůstá, byť nelze ještě pozorovat jasný vzestupný trend. „Je pravděpodobné, že vzestupný trend může pokračovat i přes přijatá opatření proti importu viru na naše území,“ uvedla.