V Liberci se o senátorský post utkají Canov a Loučková Kotasová

Senátní duel: obvod č. 34 – Liberec (zdroj: ČT24)

Do druhého kola v senátním obvodě Liberec postupují senátor Michael Canov (SLK) a Radka Loušková Kotasová (ANO). Canova v prvním kole podpořilo 43,51 voličů, kteří přišli hlasovat, Louškovou Kotasovou 26,36 procenta. O tom, kdo usedne do senátorského křesla, rozhodnou voliči v pátek 30. září a v sobotu 1. října.

Voleb se zúčastnilo 41,37 procenta voličů. O hlasy usilovali čtyři kandidáti. Druhé kolo senátních voleb se bude konat 30. září a 1. října 2022. 

Senátor Michael Canov je v horní komoře parlamentu od roku 2016, o čtyři roky dříve také začal působit jako zastupitel Libereckého kraje. Od roku 2002 je starostou města Chrastava. Do Senátu kandiduje za hnutí Starostové pro Liberecký kraj, jehož je zakladatelem a prvním místopředsedou.  

Senátorský mandát Canov letos poprvé obhajuje. V roce 2016 zvítězil v Liberci se ziskem 80,1 procent hlasů. Druhý tehdy skončil Marek Vávra (za ANO). 

Radka Loučková Kotasová je od roku 2020 náměstkyní primátora Liberce. Ve vedení města má na starost strategický rozvoj a dotace. Libereckou zastupitelkou za hnutí ANO je od roku 2014, o dva roky později byla zvolena do krajského zastupitelstva, ve kterém se stala radní pro regionální rozvoj a evropské dotace. Dříve uvedla, že v Senátu chce prosazovat například rychlé dopravní napojení Frýdlantska, výstavbu obecních a městských bytů pro mladé rodiny a zlevnění energií.