V kauze IKEM padla obvinění. Stiborek je podezřelý z vydírání

Události: Kauza IKEM (zdroj: ČT24)

V kauze IKEM padla obvinění. Generální inspekce bezpečnostních sborů obvinila exředitele Michala Stiborka, podezřívá ho mimo jiné z vydírání, zjistila ČT. Spolu se Stiborkem čelí podle MF Dnes obvinění také náměstek této nemocnice Jiří Malý a šéf oddělení IT v IKEMu Petr Raška. Stíhání tří lidí potvrdila mluvčí inspekce Ivana Nguyenová, jména obviněných však neuvedla. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) řekl, že pověřené ředitelce IKEMu Heleně Rögnerové doporučil, aby zvážila Malého odvolání. Ta potvrdila, že se bude jeho doporučením řídit.

Případ se podle médií týká nátlaku, který údajně Stiborek spolu s Malým vyvíjeli na kardiochirurga Jana Pirka a šéfa Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEMu Ivana Netuku. Podle MF Dnes Stiborek s Malým Pirkovi a Netukovi naznačovali, že na ně mají kompromitující materiály.

Jiří Malý prostřednictvím svého advokáta svou vinu odmítá a podal stížnost. Domnívá se, že jde o pokus ho zdiskreditovat lidmi, kteří se neúspěšně snažili dostat do vedení nemocnice. „Není přesvědčen, že by se dopustil vydírání nebo jakéhokoliv jiného trestného činu,“ uvedl jeho obhájce Petr Toman.  

K podrobnostem z vyšetřování se Válek nechtěl vyjadřovat, již v pondělí ráno však hovořil s Rögnerovou. „Doporučil jsem jí, aby zvážila – dokud nedojde k vyjasnění celého toho případu – odvolání pana náměstka Malého po tu dobu, co bude probíhat vyšetřování,“ řekl s tím, že se s ní chce ještě v pondělí odpoledne setkat. Druhého zaměstnance, který je podle médií také obviněný, nelze odvolat obratem kvůli jinému pracovně-právnímu vztahu než u náměstka Malého. Jeho setrvání se bude dál řešit.

„Doporučením pana ministra se budu řídit. Obvinění, která byla vznesena, beru velmi vážně, stejně jako beru vážně právo každého člověka na vlastní obhajobu. Proto se během zítřka (úterý, pozn. red.) seznámím se všemi dostupnými skutečnostmi a následně budu pana ministra informovat o svém dalším postupu v souvislosti s případnými personálními změnami v IKEMu,“ sdělila na dotaz pověřená ředitelka IKEMu.

Podle Nguyenové hrozí obviněným v případě prokázání viny až čtyřleté vězení, dvěma pak také zákazy činnosti. Obvinění z vydírání čelí dva lidé, třetí je pak stíhán kvůli neoprávněnému přístupu k počítačovému systému a porušení tajemství listin. 

Nové výběrové řízení se zatím nevypisuje

GIBS prověřuje a stíhá příslušníky policie, mezi obviněnými však policisté nejsou. Podle Seznam Zpráv ale měla inspekce původně podezření, že se na vyhrožování podíleli policisté. Na kontakty s nimi se podle webu odkazovali někteří z obviněných. Nguyenová uvedla, že se inspekce případem zabývá na základě usnesení Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4, které GIBS přikázalo ve věci konat prověřování a vyšetřování.

Vyšetřovatelé koncem srpna v IKEMu zasahovali, získávali tam důkazy. GIBS, která vyšetřuje trestné činy policistů a dalších příslušníků bezpečnostních složek, se zabývala podezřením z nátlaku a vydírání. NCOZ zase řešila možnou manipulaci se zakázkami a korupci.

Válek dříve uvedl, že nebude s vypsáním výběrového řízení na nového šéfa IKEMu spěchat. Uváděl termín do konce roku. „Dokud nebude jasné, kdo je bez viny a kdo je viník, tak nemá cenu vypisovat výběrové řízení, protože vyšetřování probíhá zřejmě do velké hloubky a týká se řady lidí,“ řekl v pondělí. Již dříve avizoval, že chce mít dostatek kvalitních kandidátů, což byl podle něj v minulosti problém.