V Česku ubývá lidí s covidem v nemocnicích. Šanghaj umožní rodičům být s nakaženými dětmi

V úterý přibylo v Česku 6708 potvrzených nových případů koronaviru. Stejně jako v pondělí je to mezitýdenní pokles o čtvrtinu. Vedle toho je 1253 reinfekcí, i to je méně než před týdnem. Zájem o testování se snižuje. Trvale klesá také incidenční číslo, za posledních sedm dní připadá v Česku na sto tisíc obyvatel 349 nakažených. Incidence opět klesla i v Německu. Šanghaj umožní rodičům doprovázet své nakažené děti do karantény.

Denní počty nově potvrzených nákaz postupně klesají přibližně od začátku února. Tehdy přibylo 1. února přes 57 tisíc případů, což bylo nejvíce za den od začátku epidemie v Česku v březnu 2020.

V nemocnicích je momentálně 1656 pacientů s koronavirem. Před týdnem jich bylo více než dva tisíce. Počet lidí v těžkém stavu ale nepatrně vzrostl, a to ze 106 na 109.

Laboratoře v úterý provedly 26 tisíc testů. V mezitýdenním srovnání je to pokles o více než osm tisíc testovaných. Pozitivita zůstala přibližně na stejné úrovni. V případě nejčastějších preventivních testů se covid prokázal u 23 procent vzorků, u epidemiologické indikace bylo pozitivních 21 procent testovaných a u diagnostické indikace zhruba 31,5 procenta.

Incidenční číslo znovu kleslo napříč celou republikou. Nejvyšší je v Praze. Za uplynulý týden připadá na sto tisíc Pražanů 502 nakažených. V žádném jiném kraji není incidenční číslo vyšší než 400. Relativně nejlépe je na tom Liberecký kraj s incidencí 243 a Karlovarský kraj s incidencí 255.

Očkovat proti covidu se v úterý nechalo 1892 lidí, letos ve všední den nejméně. Zájem o vakcinaci klesá dlouhodobě. Lidé chodí hlavně pro třetí posilující dávku vakcíny, v úterý ji dostalo více než patnáct set očkovaných.

Od 1. března 2020, kdy se v Česku objevily první případy koronaviru, laboratoře potvrdily téměř 3,85 milionu nakažených. S covidem dosud v zemi zemřelo 39 784 lidí.

Německo znovu hlásí nižší incidenci

V Německu za posledních 24 hodin přibylo 214 985 prokázaných případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2, je to o něco více než o den dříve, kdy to bylo 180 397 případů. Sedmidenní incidence ale opět klesla. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na data Institutu Roberta Kocha (RKI).

Incidence činí nově v Německu 1322,2, o den dříve to bylo podle RKI 1394. Před týdnem dosahovala tato hodnota 1663. Srovnání denních nárůstů případů není ale příliš vypovídající, upozornila DPA. Některé spolkové země totiž neoznamují údaje každý den a jejich dodatečná data jsou pak zahrnuta do celkových statistik později.

Podle expertů zůstává rovněž velký počet případů nákazy neevidován, jednak kvůli přetíženým testovacím místům, jednak proto, že ne všichni s příznaky covidu si nechávají udělat PCR test.

Počet úmrtí v souvislosti s covidem-19 oznámil za poslední den RKI 340, o den dříve to bylo 316 takových úmrtí a před týdnem 348 za den. Celkem v Německu zemřelo od počátku pandemie 130 708 lidí v souvislosti s touto nemocí.

Šanghaj zrušila zákaz kontaktu rodičů s nakaženými dětmi

Úřady v největším čínském městě Šanghaj zrušily kontroverzní opatření, které zakazovalo rodičům pobývat se svými dětmi nakaženými koronavirem v karanténních zařízeních. Do těchto zařízení jsou v Číně posíláni všichni lidé, kteří mají pozitivní test na covid. 

„Rodiče, kteří plně chápou zdravotní rizika a podepíšou příslušný souhlas, mohou doprovázet své děti do karanténních zařízení,“ uvedly podle AP šanghajské zdravotnické úřady. „Rodiče ale musí mít po celou dobu nasazenou roušku, musí jíst odděleně a nesmí s dětmi používat stejné osobní předměty,“ dodaly úřady.

Zprávy o tom, že jsou děti kvůli karanténě oddělovány od svých rodičů, vyvolaly v posledních dnech na čínských sociálních sítích vlnu rozhořčených reakcí. Hněv dále posílily snímky, na nichž je vidět několik kojenců a batolat umístěných pohromadě v jedné velké postýlce, bez přítomnosti rodičů.

Finanční metropole Šanghaj s 26 miliony obyvatel je nyní kvůli šíření koronaviru celá v uzávěře a nespokojenost obyvatel s úřady roste. Za posledních 24 hodin zaznamenala Šanghaj 17 077 případů nákazy, příznaky nemoci vykazovalo ale jen 311 z nich, informovala agentura AP.