V Česku je kritický nedostatek pediatrů. Profesní organizace volají po systémových opatřeních

Nedostatek pediatrů (zdroj: ČT24)

Do několika let nebude mít každé třetí dítě svého pediatra. Upozorňují na to samotní dětští lékaři i jejich odborné a profesní organizace s tím, že už teď je situace v Česku kvůli nízkému počtu pediatrů kritická. Žádají proto po státu systémové opatření, které by pomohlo ordinace dětských doktorů posílit.

Pediatři chybějí v celém Česku. Během čtyř let své ordinace zavřelo téměř tři sta čtyřicet praktických dětských lékařů. Většinou odešli do důchodu a nikdo je nenahradil. Z těch stávajících se velká část důchodovému věku blíží.

„Z údajů ÚZISu víme, že je více jak sto osmdesát tisíc dětí bez praktického lékaře,“ řekla předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová.

Podle většiny praktických lékařů současnou kritickou situaci může vyřešit změna systému vzdělávání. „My jsme navrhli intenzivní a zkrácený obor pro praktické lékaře pro děti a dorost, který by měl být zhruba tříletý. A měl by se odehrávat z poloviny v ordinaci praktických lékařů,“ upřesnila předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Alena Šebková.

Na stáži v její ordinaci je studentka 6. ročníku medicíny Kateřina Utíkalová. „Teprve teď se setkám s tím, jak to všechno funguje,“ poznamenala.

Ministr zdravotnictví také požádal ředitele nemocnic, kteří mají udělenou akreditaci pro obor pediatrie, aby uvolnili své školence v pediatrii z nemocnic na praxi do primární péče v nejbližším možném termínu.
Ondřej Jakob
mluvčí Ministerstva zdravotnictví ČR

Změnu ve vzdělávacím systému nepovažuje ale naopak Česká pediatrická společnost za nejúčinnější řešení. „Z pohledu České pediatrické společnosti je hlavním řešením současné situace zrušit veškeré bariéry tak, aby si každý pediatr mohl otevřít ambulanci praktického dětského lékaře,“ řekl Jiří Bronský z České pediatrické společnosti.

Ministerstvo zdravotnictví vytvořilo speciální pracovní skupinu. Zástupci organizací praktických lékařů by měli s ministerstvem jednat během několika týdnů.