V čele průvodu ze 17. listopadu šla možná i Státní bezpečnost

Události: Průvod ze 17. listopadu (zdroj: ČT24)

V čele studentského průvodu ze 17. listopadu 1989 šlo nejspíš i několik příslušníků Státní bezpečnosti. Ukázaly to první výsledky analýzy dosud nezveřejněných fotografií.

Na fotografii ze 17. listopadu 1989 na Albertově jsou ústředními postavami vlajkonoši, tedy lidé, kteří šli převážně v čele průvodu. Stejné lidi zachytily i kamery Československé televize. 

Zástupci projektu Blaničtí rytíři se je snažili identifikovat. Teď se ukazuje, že se zřejmě jednalo o příslušníky StB, konkrétně spolupracovníky IV. správy SNB, tedy Správy sledování SNB.

Ukázalo se totiž, že nikdo z organizátorů pochodu vlajkonoše nepoznal. „Na archivních dokumentech se tváří, že k organizátorům patří,“ sděluje Martin Špolc z Pražského akademického klubu 48. Podle zjištění mohli být v čele průvodu Jitka Šimůnková, Jiří Trkovský, Jan Mauer a Václav Ondrák, všichni ze Správy sledování SNB.

Infiltrace nebyly výjimkou

Ve ztotožňování pomáhá Ústav pro studium totalitních režimů a Archiv bezpečnostních složek. „Archiv bezpečnostních složek hraje v tomto kontextu naprosto zásadní roli, protože má archiválie z doby nesvobody,“ říká vedoucí kanceláře tohoto archivu Lubomír Augustin.

Infiltrace ze strany státní bezpečnosti mezi skupiny obyvatel nebyly za totalitního režimu výjimkou. S narůstajícími projevy nesouhlasu se nasazení zintenzivnilo.

V rámci projektu se podařilo identifikovat zatím zhruba dvacet osob z čela průvodu, který 17. listopadu 1989 začínal na Albertově, a které tehdejší organizátoři akce neznají. Jejich ztotožňování i nadále probíhá.