Úředníci „rozsoudili“ loňskou potyčku Ladislava Jakla v metru. Trest si odnesl on i údajný útočník

Úředníci rozdali pokuty za loňskou rvačku Ladislava Jakla a muže, který ho loni v květnu údajně napadl v pražském metru. Potrestáni byli oba. Informaci potvrdil Martin Šebesta z Úřadu městské části Praha 1. Člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání tvrdí, že mu úřad uložil pokutu tisíc korun za nepřiměřenou obranu. Útočník Daniel R. dostal podle radního částku vyšší. Zaplatit prý musí pět tisíc.

„V pondělí nabylo právní moci správní rozhodnutí, které oběma účastníkům uložilo správní tresty,“ sdělil ČT Martin Šebesta z Úřadu městské části Praha 1. Zda šlo o pokuty, nebo o napomenutí, neupřesnil.

„Mně úřad udělil pokutu jeden tisíc za nepřiměřenou obranu, protože jsem podle tvrzení jednoho svědka útočníka udeřil prý až v momentu, kdy útok skončil a už mi nehrozilo nebezpečí. Podle mne není jeho svědectví hodnověrné,“ řekl Jakl.

Muži, který ho údajně napadl, podle jeho slov úřad uložil pokutu pět tisíc korun. Původně dvojici hrozilo, že zaplatí až 20 tisíc korun. 

Incident se stal loni na jaře

Potyčka v pražském metru se stala loni v květnu. Devětadvacetiletý muž se na policii později sám přihlásil. Výpovědi obou mužů se ale rozcházely.

Jakl uvedl, že ho muž bezdůvodně napadl poté, co se ho zeptal, zda je lídrem kandidátky hnutí SPD. Poté, co domněnku muže potvrdil, měl mu útočník podle jeho slov dát rány do hlavy a oba pak upadli na zem.

Padlo i několik ostrých výrazů. Muž policii při podání výpovědi přiznal, že Jakla dvakrát nazval „kriplem“. Tvrdil ale, že Jakl fyzicky zaútočil jako první. Dvojici pak od sebe museli odtrhnout ostatní cestující.

Několik dní po pražské rvačce oznámil Jakl další napadení. Tentokrát ve Zlíně, kde na něj prý zaútočil další muž. I tamní radnice se případem zabývala. Jakékoliv detaily nebo závěry z přestupkového řízení ale odmítl mluvčí tamní radnice sdělit. Podle Jakla ale zlínský úřad potrestal i tohoto útočníka.