Uklouznout na ledu, před Štěpánem a bez džbánu. Západu Čech hrozí ledovka

Třebaže „Koleda, koleda, Štěpáne“ přijde v Česku na řadu až za týden, uklouznutí na ledu hrozí již nyní. Podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se od středečního odpoledne může tvořit slabá ledovka na Karlovarsku a v přilehlých okresech Plzeňského a Ústeckého kraje.

Během středy zůstávala polojasná obloha jen na východě republiky, v Čechách i na Českomoravské vrchovině zůstávalo zataženo a v Českém lese se už v poledne objevovalo slabé sněžení. S teplotami těsně nad nulou (středeční maxima se mají dotknout plus tří stupňů) se pak během dne může podoba srážek ještě proměnit.

„Z Německa do Čech postupuje okludující frontální systém. V západních částech Čech se ve středu odpoledne a večer očekávají místy mrznoucí srážky s tvorbou slabé ledovky,“ uvedli meteorologové z ČHMÚ.

Výstraha s mírným stupněm nebezpečí platí od středečního poledne až do půlnoci pro celý Karlovarský kraj, dále Domažlicko, Tachovsko, okresy Plzeň-jih a Plzeň-sever v Plzeňském kraji a Lounsko, Chomutovsko a Mostecko v Ústeckém kraji.

Ledovka je průhledná vrstva ledu, která je velmi hladká. Vzniká při mrznoucím dešti nebo mrholení, které po dopadu na zem okamžitě mrzne. 

Náledí je voda, jež zmrzne až na zemi, nebo vzniká z částečně roztálého sněhu. Často se tvoří přes noc.

Námraza vzniká při mrznoucí mlze. Její kapičky namrzají na povrchu země nebo na chladných pevných předmětech. Velmi špatně se odstraňuje.

Sníh a déšť

Komunikace budou místy klouzat, řidiči a chodci by měli dávat pozor a sledovat místní podmínky. Starší nebo méně pohybliví lidé by měli omezit vycházení ven, motoristé mají sledovat dopravní zpravodajství, jezdit velmi opatrně a počítat s časovou rezervou. Mrznoucí déšť či sněžení by se měly na západě republiky objevovat i během noci, kdy se počítá s teplotami od nuly do minus čtyř.

„Během čtvrtka bude zataženo a od západu se postupně přidá občasné sněžení,“ dodává meteorolog České televize Jan Šrámek. „Sněžení bude v Čechách v polohách pod 700 metrů přecházet do deště. Déšť může být mrznoucí spíš výjimečně – po ránu na západě, večer potom na východě České republiky.“

Teploty pro 20. prosinec se mají pohybovat mezi minus dvěma (na severu a východě) a plus čtyřmi stupni Celsia, které se očekávají na jihozápadě území.