Uběhlo deset let od sebevražedného útoku proti českým vojákům v Afghánistánu

Události: Vzpomínka na české vojáky padlé v Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Při útoku sebevražedného útočníka, ke kterému se přihlásil Taliban, přišlo před deseti lety o život pět příslušníků Armády České republiky. Byla to její dosud největší ztráta. Čeští vojáci působili v zemi skoro dvě dekády, prošli řadou bojových operací. Ze země spolu se spojenci odešli před třemi lety.

V mezinárodních misích se v zemi vystřídalo jedenáct a půl tisíce vojáků z polních nemocnic, speciálních sil i dalších jednotek. Nevrátilo se celkem čtrnáct z nich, mezi nimi byla i pětice obětí sebevražedného útočníka při patrole před deseti lety.

Vojáci se tehdy vydali na místo, odkud předtím létaly rakety na základnu Bagrám. Vystoupili z vozu, dali se do řeči s místními – a v tu chvíli se útočník odpálil. David Beneš, Ivo Klusák, Libor Ligač a Jan Šenkýř zemřeli na místě, Jaroslav Lieskovan po několika dnech po převozu do Prahy.

V dalších týdnech se s padlými rozloučili rodiny, vojáci i veřejnost. Tragédie se dotkla také účastníků mise. Po obnovení patrol museli navíc čelit dalším útokům.

„Určitá naštvanost, je tam zlost, otazníky, jak dál – to všechno se tam prostě objevuje. A od toho je tam vojenský kaplan a vojenský psycholog, aby se opravdu ze všeho (vojáci) vypovídali,“ řekl hlavní kaplan Armády ČR Jaroslav Knichal.