Triumfální nadšení uvítalo Gagarina v Praze

Praha - První zahraniční cesta Jurije Gagarina vedla do Československa - 28. dubna 1961 Praha triumfálně uvítala hrdinu sovětské země. Statisíce lidí v ulicích hlavního města nadšeně zdravily prvního kosmonauta světa. Přinejmenším za posledních padesát let se nikomu jinému nedostalo v Praze tak nadšeného spontánního přivítání, psalo tehdejší Rudé právo. „Ochozy ruzyňského letiště nabyté do posledního místa. Do chvíle, na kterou každý z tisíců přítomných čeká, chyběla ještě hodina. S přibývajícími minutami se valily další zástupy lidí. Už nestačí ochozy – lidská lavina se rozšiřovala na letištní plochu, zabrala schody, obsadila navigační věž. Každý hledal nějaké místečko, odkud by člověk alespoň skulinkou mohl uvidět samotného Jurije Gagarina.“ Tak popisovalo atmosféru tehdejší vydání Rudého práva.

Přesně v 10:42 dosedlo na přistávací plochu sovětské letadlo. Jakmile se otevřela dvířka a objevil se hrdinný kosmonaut, zvedla se obrovská vlna nadšení: „Gagarin… Gagarin… Gagarin“, hřmělo z hrdel tisíců lidí, kteří do výše zvedali záplavu květů na pozdrav. 

Rudé právo: 29. dubna 1961

„Každý chce vidět sovětského majora zblízka, každý mu chce stisknout ruku, říci mu pozdrav alespoň jediné slovo, zachytit alespoň jediný pohled.“

Z dobového rozhlasu o letu Gagarina (zdroj: Archiv ČT)

„Jste náš člověk,“ řekl Novotný Gagarinovi

Triumfální přijetí na ruzyňském letišti se opakovalo i na Hradčanském náměstí, kde na Gagarin čekala spousta lidí, kteří přijeli nejen z Prahy ale i z venkova pozdravit prvního kosmonauta světa. Na Pražském hradě jej pak přijal prezident Antonín Novotný, který hrdinu přivítal slovy: „Buďte srdečně vítán. Viděl jste, jak vás naši lidé zdravili. To bylo za vaše hrdinství, to bylo upřímné vyjádření citů, jaké náš lid chová k lidu vašemu, k vaší zemi, k Sovětskému svazu.“ 

Po přijetí na Pražském hradě nasedl major Gagarin znovu do otevřeného auta, aby projel ulicemi Prahy do ČKD ve Vysočanech.

Jurij Gagarin
Zdroj: ČT24