Trať u Domažlic je po nehodě v plném provozu, vyjel po ní mezinárodní expres

Na jednokolejnou trať nedaleko Domažlic, kde se ve středu ráno stala tragická železniční nehoda, se vrátily i mezinárodní vlaky z Německa. První spoj z Mnichova do Prahy projel úsekem v obci Milavče kolem osmé ranní. Informovala o tom mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Regionální doprava byla po třídenní výluce obnovena v pátek v podvečer.

Tratí projede podle Rajnochové denně v každém směru sedm mezinárodních vlaků mezi Prahou a Mnichovem. Doprava po nehodě už je v místě v běžném režimu bez omezení rychlosti.

Čelní srážka mezinárodního expresu a osobního vlaku RegioShark z minulého týdne patří mezi nejtragičtější nehody za poslední roky na českých železnicích. Vlaky se srazily ve středu kolem osmé hodiny ráno. Při nárazu na místě zemřeli oba strojvedoucí a jedna cestující z osobního vlaku. Záchranáři ošetřili celkem 67 lidí, které rozvezli do nemocnic v Domažlicích, Plzni a Praze.

Místo železničního neštěstí na trati 180
Zdroj: ČT24

Provoz na úseku, kde bylo třeba nejprve odklidit poškozené vlaky a pak opravit trať v místě nehody, zajišťovaly náhradní autobusy. Poškozenou německou lokomotivu, která táhla expres, si už převzal německý dopravce. Odklizeny byly i ostatní vagony. Na místě, mimo trať, dosud zůstává jen nejvíce poškozený vagon z mezinárodního vlaku, u kterého se rozhodne, jestli bude rozebrán na místě, nebo převezen jinam.

Materiální škody přesáhnou 100 milionů korun. Kriminalisté zahájili trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti a stejně jako Drážní inspekce událost dále vyšetřují. To obvykle trvá několik měsíců. Podle prvních zjištění nehodu způsobil zřejmě mezinárodní expres, který vjel na úsek bez povolení. Osobní vlak RegioShark náraz odrazil desítky metrů od místa srážky.