Těžká práce nebo noční směny nelákají, i když jsou lépe placené. Obsadit místa cizinci se nedaří

Události ČT: Firmy mají problém sehnat zaměstnance pro náročné profese (zdroj: ČT24)

Část firem v Česku se i nadále potýká s nedostatkem zaměstnanců. Některé tak nemůžou rozšiřovat výrobu nebo přijímat víc nových zakázek. Problém je v tom, že pozice, které firmy chtějí obsadit, lidé vykonávat nechtějí. Zájem nemají například kvůli fyzické náročnosti nebo nízké prestiži. Často také mají jiné představy než zaměstnavatel o rozdělení času mezi práci a další aktivity.

Právě nedostatek zaměstnanců brzdí společnosti v dalším rozvoji. „V současné době máme 150 zaměstnanců. K tomu, abychom pokryli naše požadavky a další rozvoj, potřebujeme dalších dvacet až třicet lidí,“ popsal generální ředitel BAEST Machines & Structures František Kulovaný.

Najít pro manuální profese novou pracovní sílu je stále těžší. Zejména mladí lidé podle Kulovaného o ně nemají zájem. Nelákají je často ani nadprůměrné mzdy. „Kvalifikované pracovní pozice jsou velmi dobře honorovány. Jen to není práce v kanceláři, je to skutečně i fyzicky namáhavá práce s vysokou zodpovědností. Není to tak sexy jako umělá inteligence, případně youtuber,“ řekl.

Podobně to vypadá i v logistických společnostech. Právě skladník a řidič kamionu totiž podle personálních agentur patří do pětice profesí, které lidé nejčastěji odmítají dělat.

„V České republice schází zhruba patnáct tisíc řidičů, zároveň se zvyšuje i jejich průměrný věk, takže jak stárne populace, stárne i populace řidičů. Na pokrytí všech kapacit, které bychom potřebovali, by se nám hodilo dalších sedmdesát řidičů,“ nastínil generální ředitel skupiny C.S.Cargo Aleš Willert.

Uchazeče podle něj odrazuje například časová náročnost zaměstnání. Čím dál víc lidí totiž klade důraz na to, aby měli dost času na další aktivity i po práci. „U mezinárodní kamionové dopravy je to poměrně velký problém,“ tvrdí Willert.

Práce v noci neláká

Další překážkou pro nábor nových pracovníků může být i práce v noci – obzvlášť když je fyzicky náročná. To se týká například pekáren. Zatímco jiným lidem pracovní den v šest večer končí, pekařům směna teprve začíná. K tomu, aby bylo čerstvé pečivo ráno na prodejních pultech, je třeba pracovat celou noc až do rána.

O těžkou práci ale zájem není. „Nejhorší je, když se pečou housky, tak je největší vedro, největší vlhko. Lidi moc nevydrží, utíkají odsud docela rychle, v tom teple se jim úplně být nechce,“ komentoval pecař Karel Novotný. 

Kromě pekařských pozic chybí pekárnám i pomocná síla, ta je potřeba hlavně teď před Vánocemi.

Pomoc ze zahraničí

Podle oslovených personálních agentur se kvůli nezájmu lidí nejhůř obsazují dělnické profese a úklidové služby. Kromě toho jsou to také už zmínění skladníci nebo řidiči kamionů. Lidem se ale příliš nechce ani do náročného prostředí v kuchyních či sociálních službách.

Těžko sehnatelné profese
Zdroj: ManpowerGroup/Randstad

Odpovídají tomu i data z úřadu práce. Třeba v říjnu bylo 21 tisíc volných míst pro stavební dělníky. Firmy také hledají více než 15 tisíc skladníků a 14 tisíc montážních dělníků. Kuchařů a jejich pomocníků by bylo potřeba jedenáct tisíc. Nedostatek lidí se firmy snaží nahradit cizinci. Jenže ani to není jednoduché.

Volná pracovní místa
Zdroj: Úřad práce

„Pokud chcete získat kvalifikovaného člověka, u kterého prokážete, že ho na českém trhu práce neseženete, tak je to na šest a více měsíců,“ vysvětlil Kulovaný. „Zápasíme se složitým legislativně náročným procesem při přijímání zahraničních pracovníků z třetích zemí. Tady máme handicap v porovnání s okolními státy,“ doplnil Willert. 

Pomohlo by zjednodušení pravidel

To, že se Česko bez síly ze zahraničí neobejde, potvrzují také odborníci. Mají za to, že by se jejich přijímání mělo zlepšit. „Zjednodušit vydávání víz a zrušit kvóty na zahraniční pracovníky. Není možné, že tato země má na neevropské zahraniční pracovníky zhruba deset tisíc míst. To je tragicky málo, když nám dnes chybí 200 tisíc lidí. Mělo by se to udělat rychle, protože už teď je pozdě,“ komentovala generální ředitelka ManpowerGroup Jaroslava Rezlerová.

„Na příští rok jsme zvýšili kvóty na zahraniční pracovníky o dvacet tisíc lidí. Zjednodušujeme zároveň procesy, aby pro firmy nebylo složité pracovníka (ze zahraničí) získat,“ reagoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jenže například podle hlavního ekonoma Cyrrus Víta Hradila by Česko nemělo sklouznout k tomu, že by vláda otevřela dveře levné pracovní síle z rozvojových zemí. „To právě vede k tomu, že firmy nemají důvod přikračovat k automatizaci, zlepšovat výrobní postupy nebo se adaptovat na vyšší přidanou hodnotu. Mohou se dále spoléhat na levnou pracovní sílu,“ upozornil. 

Podle Hospodářské komory se Česko musí na zahraniční pracovníky více soustředit, a to i proto, že tuzemská populace stárne. Tvrdí, že profesí, které nebudou Češi schopni obsadit, bude čím dál víc.