SÚJB podle soudu chyboval, když nevydal aktivistům informace o závadách temelínské elektrárny

Brno - Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) a společnosti ČEZ. SÚJB podle soudu chyboval, když s odvoláním na obchodní tajemství nevydal sdružení V havarijní zóně informace o údajných závadách na prvním výrobním bloku temelínské elektrárny. Pokud se úřad odvolává na obchodní tajemství, musí podle soudu přesně stanovit, v čem utajovaná skutečnost spočívá. Předsedkyně úřadu Dana Drábová bude rozhodnutí respektovat. Rozhodnutí soudu podle ní ovlivní i další případy žádostí o informace.

Sdružení nejprve požadovalo informace přímo od společnosti ČEZ. Neuspělo, proto se v listopadu 2005 obrátilo na státní úřad, a to opět bez úspěchu. „Tyto dokumenty byly označeny od ČEZ jako obchodní tajemství a náš úřad to musí respektovat. Nemáme oprávnění se zabývat tím, zda o obchodní tajemství jde, nebo ne,“ uvedla tehdy předsedkyně úřadu Dana Drábová.

„Správní orgán je povinen aktivně prověřit, zda informace označená podnikatelem za obchodní tajemství skutečně splňuje všechny znaky obchodního tajemství podle obchodního zákoníku,“ uvedla soudkyně Eliška Cihlářová.

„Musíme to respektovat a vyrovnat se s tím, kdybychom si mysleli, že nám přísluší posuzovat obchodní tajemství, stížnost bychom nepodávali,“ uvedla Drábová. SÚJB se proto bude žádostí o informace zabývat znovu. Buď řádně vysvětlí, proč je třeba data tajit, nebo musí požadované dokumenty vydat.

„Myslíme si, že pokud jsou nedostatky tak závažné, že jde o život lidí, nemá to s obchodním tajemstvím nic společného,“ řekl loni člen sdružení V havarijní zóně Vladimír Halama.

Sdružení V havarijní zóně vede kvůli temelínské elektrárně řadu sporů. Letos už Nejvyšší správní soud zamítl stížnost aktivistů proti rozhodnutí jihočeského krajského úřadu o umístění skladu vyhořelého paliva v areálu elektrárny. Organizace se domáhala posouzení vlivu těžké havárie a případného ionizujícího záření na krajinu. Její zástupci žádali, aby se úřady zabývaly dopady společného fungování skladu a elektrárny a zohlednily následky případné těžké havárie.