Stíhání exministra Balvína pokračuje. Soud znovu projedná prodej přerovského zámku

Městský soud v Praze zrušil osvobozující rozsudek nad bývalým ministrem kultury Jiřím Balvínem. Exministr tak znovu čelí trestnímu stíhání kvůli neuskutečněnému prodeji zámku Českého rozhlasu v Přerově nad Labem. Vyplývá to z justiční databáze. Balvín byl společně s dalšími dvěma muži obviněn z údajné korupce při zajištění prodeje nemovitosti. Letos v únoru ale obvodní soud jejich stíhání zastavil.

„Rozhodnutí soudu I. stupně zrušeno a věc vrácena soudu I. stupně k novému projednání,“ stojí v justiční databázi. Městský soud tak vyhověl stížnosti státního zástupce a případ vrátil již podruhé k Obvodnímu soudu pro Prahu 2. Poprvé to bylo po zásahu Ústavního soudu, který konstatoval, že nebyly dostatečně zhodnoceny nepřímé důkazy.

Městský soud zrušil zprošťující rozsudek z letošního února. Obvodní soud své rozhodnutí zdůvodnil mimo jiné hrubými rozpory v klíčové výpovědi bývalého ředitele ČRo Petera Duhana, která byla zároveň jediným důkazem v neprospěch obžalované trojice. Rozpory již není možné vyjasnit, protože Duhan před dvěma lety zemřel.

Případ se týká údajné korupce při plánování prodeje zámku v Přerově nad Labem. Obžalováni jsou kromě exministra Balvína i někdejší náměstek generálního ředitele rozhlasu Michal Koliandr a podnikatel Jan Hnilica. Podle obžaloby se Hnilica, který měl o koupi zámku zájem, v roce 2015 setkal s tehdejším ředitelem ČRo Duhanem.

Hnilica dal podle spisu bývalému ministrovi 250 tisíc korun, které Balvín předal Koliandrovi. Ten si polovinu nechal a zbytek donesl Duhanovi jako „zálohu na chystaný prodej zámku“, tvrdila obžaloba. Duhan si obálku nejprve údajně vzal a uložil ve své kanceláři. Že jde o úplatek, mu prý došlo až později a obrátil se na policii. Prodej zámku se nakonec neuskutečnil.