Soud zastavil stíhání exministra Balvína a dalších lidí v kauze kolem zámku Přerov nad Labem

Obvodní soud pro Prahu 2 zastavil stíhání bývalého ministra kultury Jiřího Balvína a dalších dvou lidí. Stíhaní byli za údajnou korupci kolem neuskutečněného prodeje zámku Českého rozhlasu v Přerově nad Labem. České televizi informaci potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová. Původně padly podmíněné a peněžité tresty, do kauzy ale loni zasáhl Ústavní soud, který tresty zrušil a nařídil věc znovu projednat.

„Zastavení trestního stíhání se týká všech tří obviněných,“ uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2.

Případ měli tamní soudci na stole už potřetí. Poprvé rozhodli v roce 2016. Trojici stejně jako nyní všech obvinění zprostili. Své závěry ale musel obvodní soud po zásahu odvolacího soudu přehodnotit. Na druhý pokus poslal trojici mužů na deset měsíců do vězení s podmíněným odkladem na 30 měsíců. Skupina dostala i peněžité tresty.

Navzdory potvrzení ze strany pražského městského soudu i Nejvyššího soudu ale do případu zasáhl Ústavní soud. Podle něj nebyly některé důkazy přesvědčivě zhodnoceny a bylo nutné se na ně znovu podívat.

Z hodnocení tak obvodní soud slevil a vrátil se k předchozímu stanovisku – stíhání všech obviněných opět zastavil.

Na policii se obrátil bývalý ředitel Českého rozhlasu

Kauza se týká podezřelého prodeje zámku v Přerově nad Labem. Kromě Balvína v ní figuruje i někdejší náměstek generálního ředitele rozhlasu Michal Koliandr a podnikatel Jan Hnilica.

Podle obžaloby se měl exministr setkat s Hnilicou, který měl o koupi zámku zájem. Ten dal podle spisu Balvínovi čtvrt milionu korun, které následně putovaly ke Koliandrovi. Ten si polovinu obnosu nechal a zbytek donesl tehdejšímu řediteli rozhlasu Petru Duhanovi. Údajně jako zálohu na chystaný prodej zámku.

Duhan si obálku nejprve vzal a uložil ve své kanceláři. Že jde o úplatek, mu prý došlo až později a obrátil se na policii. Koliandr peníze v obálce označil za mimořádné vysoké manažerské odměny, které bývalý ředitel vyplácel podřízeným. Bylo mu prý řečeno, že se polovina odměn musí Duhanovi vracet. To ale už dříve u soudu popřeli další pracovníci rozhlasu.