Státní zástupce má zkrácenou lhůtu na rozhodnutí o kauze Čapí hnízdo, vyjádřit se musí do měsíce

Jenom měsíc místo obvyklých dvou má státní zástupce Jaroslav Šaroch, aby rozhodl o návrhu policie na podání obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Lhůtu mu zkrátil vedoucí Městského státního zastupitelství v Praze Martin Erazím. Policie navrhla obžalovat premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou (dříve Majerovou) již potřetí. Naposledy jí žalobce případ vrátil koncem srpna s požadavkem, aby vyslechla další svědky.

Mluvčí státního zastupitelství Aleš Cimbala řekl webu Seznam Zprávy, že vedoucí státní zástupce Erazím zkrátil Jaroslavu Šarochovi dvouměsíční lhůtu na polovinu „s ohledem na dosavadní délku řízení a opakované zpracování věci, kdy je mu již část podkladu známa“.

Spis dostal Šaroch podle mluvčího od policie v pondělí. Do pátku měli kriminalisté lhůtu na doplnění dalších důkazů, dozorující státní zástupce požadoval především výslechy dalších svědků, kteří se v případu přihlásili. Šaroch nyní musí rozhodnout, zda podá obžalobu, nebo rozhodne o vyřízení věci jinak. Obhájci Babiše a Nagyové se s doplněným trestním spisem už seznámili.

Oba jsou v souvislosti s udělením padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo obviněni z poškození finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu a oba vinu odmítají. 

Farma Čapí hnízdo původně patřila premiérovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Babiš mladší už dříve uváděl, že farma byla od počátku projektem jeho otce. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. Premiér holding v roce 2017 vložil do svých svěřenských fondů.

V kauze Čapí hnízdo bylo obviněno 11 lidí včetně členů Babišovy rodiny. Šaroch postupně zastavil stíhání všech obviněných. Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však v prosinci 2019 po přezkumu obnovil stíhání premiéra Babiše a Mayerové. Zároveň potvrdil, že stíhání Babišových blízkých definitivně skončilo.