Babiš mladší vypovídal kvůli Čapímu hnízdu šest hodin. Tvrdí, že premiér z něj udělal bílého koně

Události ČT: Babiš mladší svědčil kvůli kauze Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)

Premiérův syn Andrej Babiš mladší v pondělí opět vypovídal na policii. Více než šestihodinové svědectví se mělo týkat kauzy Čapí hnízdo. Babiš mladší mimo jiné řekl, že z něj jeho otec Andrej Babiš (ANO) udělal takzvaného bílého koně. Předseda vlády v pondělí nereagoval, dlohodobě však tvrzení svého syna odmítá a tvrdí, že je nemocný. Babiš mladší už minulý týden vypovídal kvůli svému údajnému zavlečení na Krym.

K výslechu šel Andrej Babiš mladší už podruhé během pěti dnů. Jeho pondělní výpověď souvisela s padesátimilionovou dotací na stavbu farmy Čapí hnízdo. On sám tvrdí, že právě kvůli této kauze byl později zavlečen na Krym. 

Výslechu se účastnili i právní zástupci premiéra Babiše. „Jedná se o výslech svědka, čili výslechu svědka v přípravném řízení se obhájci účastní,“ řekl právní zástupce šéfa hnutí ANO Andreje Babiše Michael Bartončík. 

Výpověď Andreje Babiše mladšího z minulého týdne se týkala jeho pobytu na Krymu. Právě zavlečení na Ruskem okupované území Ukrajiny mělo podle Babiše mladšího zabránit jeho výpovědi v kauze Čapí hnízdo. Na policii nakonec strávil pět hodin, pondělní výslech kvůli Čapímu hnízdu byl ještě o hodinu delší. 

Babiš mladší: Nikdy jsem nechtěl být součástí dotačního podvodu

„Mám z toho dobrý pocit, jsem rád, že jsem dneska mohl konečně vypovědět v kauze Čapí hnízdo, ve které můj otec ze mě udělal bílého koně. Chci jenom zdůraznit, že jsem nikdy nechtěl být součástí dotačního podvodu,“ řekl po pondělním výslechu Babiš mladší. 

Premiér výslech syna nekomentoval. V případu čelí spolu s bývalou manažerkou Agrofertu Janou Nagyovou obvinění z dotačního podvodu. Oba dlouhodobě odmítají, že by farma nezákonně získala evropské peníze z programu pro malé a střední podniky. „Je to politická záležitost, je to stíhání na objednávku,“ řekl už dříve premiér. O údajném zavlečení svého syna na Krym mluví jako o politické kampani. 

Minulý týden na policii vypovídal také někdejší manažer společnosti Farma Čapí hnízdo Tomáš Rak. „Dělalo to na mě dojem, že farmu vede Andrej Babiš,“ uvedl ve čtvrtek pro Právo.  

Policisté navrhli premiéra i Nagyovou obžalovat už v květnu. Dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch jim ale na konci srpna vrátil případ k došetření. Dokazování by měli vyšetřovatelé dokončit do pátku, poté se kauza opět vrátí ke státnímu zástupci Šarochovi. Ten by měl pak rozhodnout o případném podání obžaloby.