Babiš mladší poprvé vypovídal na policii ohledně Krymu

Události: Andrej Babiš mladší vypovídal na policii v souvislosti s Čapím hnízdem (zdroj: ČT24)

Syn předsedy vlády Andrej Babiš mladší vypovídal ve čtvrtek pět hodin na policii kvůli svému údajnému zavlečení na Krym v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo. Po výslechu odmítl uvést podrobnosti s tím, že spolu s advokátem chystá ještě další kroky. Babiš mladší dlouhodobě tvrdí, že ho na Krym nechal v roce 2017 proti jeho vůli odvézt otec. Ten to odmítá.

Andrej Babiš mladší přišel k první výpovědi před českou policií až tento týden po několika letech vyšetřování dotace pro farmu Čapí hnízdo. „Nemám se čeho bát, já jsem ten, který byl poškozen,“ uváděl ve čtvrtek dopoledne při příchodu na policii v pražské Bartolomějské ulici.

Babiš mladší už v roce 2018 napsal e-mailem policii, že ho kdosi drží na Krymu proti jeho vůli. Kriminalisté kauzu počátkem letošního roku odložili bez toho, aby ho vyslechli. Ve čtvrtek strávil společně se svým advokátem na služebně pět hodin.

„Pan Babiš podal úplné, vyčerpávající a pravdivé informace ke svému zavlečení na Krym,“ komentoval jeho advokát František Vyskočil. Sám Babiš junior obsah výslechu komentovat nechtěl. „Všechno necháme na výsledek, jak tohle skončí. Já a pan doktor Vyskočil víme, co děláme, dnes to byl první krok,“ reagoval Babiš mladší.

Předseda vlády nesouhlasí

Premiér Andrej Babiš (ANO) informace o zavlečení syna na Krym odmítá. Ve čtvrtek zopakoval, že jeho syn je zneužívaný v politické kampani. „To, co se tady děje, je ze strany mafiánských a aktivistických novinářů absolutní dno. Zneužívat rodinu k politické kampani a já si myslím, že každý vidí zdravotní stav mého syna, je to skutečně odporné a hnusné,“ ohradil se Babiš starší.

„Rád bych zdůraznil, že pan Babiš mladší má znalecké posudky jak z oboru psychiatrie, tak i z oboru psychologie a je psychicky zcela zdráv,“ vyvrátil pochybnosti advokát Vyskočil. Sám Babiš mladší se výsledky chlubil již minulý týden na Twitteru.

Babiš mladší půjde už v pondělí k dalšímu výslechu, a to už konkrétně o podrobnostech získání dotace v kauze Čapí hnízdo. Podle deníku Právo už kriminalisté tento týden vyslýchali například někdejšího manažera společnosti Farma Čapí hnízdo Tomáše Raka. Ten už dříve řekl, že původně policistům nesdělil vše. Nyní prý mluvil i o roli současného premiéra. „Dělalo to na mě dojem, že farmu vede Andrej Babiš,“ uvedl pro Právo Tomáš Rak.

„K Čapímu hnízdu neříkám nic, je to politická záležitost, je to vlastně stíhání na objednávku, k tomu jsem se vyjadřoval,“ stojí si za svým vyjádřením z května sám premiér Babiš.

Andrej Babiš mladší tvrdí, že jeho nedobrovolný odjezd na Krym měl zabránit výpovědi v kauze Čapí hnízdo. Právě na základě čtvrtečního výslechu policie vyhodnotí, zda prověřování údajného únosu na Krym znovu otevře. Oficiálně případ uzavřela letos v únoru.

Dobře, že Babiš mladší vypovídá, shodují se novináři

„Je skvělé, že se celá věc dostala na policii, a tedy do míst, kde je naděje, aby veřejnost zjistila co a jak se přesně dělo, protože to v tuto chvíli nikdo z nás neví,“ zhodnotil v Událostech, komentářích redaktor Aktuálně.cz Radek Bartoníček.

Reportér ČT Hanuš Hanslík popsal, že Babiš mladší se vyjadřuje dlouhodobě konzistentně. Z komunikace je podle něj zřejmé, že odhodil obavy a rozhodl se otevřeně jít do sporu se svým otcem. Zlomem podle Hanslíka mohlo být, když Babiš mladší zjistil, jaká byla v kauze Čapí hnízdo jeho role.

Při zahájení kampaně ANO před volbami minulý týden po představení kandidátů nečekaně vstoupil do rozhovoru novinářů s premiérem právě Andrej Babiš mladší. „Nikdo jsme to nečekali, pak jsme za ním utíkali, chtěli vědět další informace a bylo vidět, že chce komunikovat,“ hodnotí incident během zahájení kampaně Bartoníček.

Čtvrteční výpověď na policii pak podle Hanslíka mohla být jednou ze zkoušek psychického stavu Babiše mladšího. „Vyšel s úlevou, myslím, že to svědčí o tom, že jemu samotnému záleží na tom, aby to policie vyšetřila,“ hodnotí.

„Ti, kteří jsou přesvědčení, že premiér Babiš se v tomto nezachoval nijak zle, stojí za ním. Zatím ho podporují, ale uvidíme, co se stane. Myslím, že někteří vnímají, že se pan premiér k tomu nechce vyjadřovat. Nechme se překvapit, jak to na lidi zapůsobí,“ zamyslel se Bartoníček.

Události komentáře: Hanuš Hanslík a Radek Bartoníček o výpovědi Andreje Babiše mladšího (zdroj: ČT24)