Státní zástupce vrátil kauzu Čapí hnízdo policii k doplnění vyšetřování

UDÁLOSTI: Kauza Čapí hnízdo se vrací policii (zdroj: ČT24)

Státní zástupce Jaroslav Šaroch vrátil kauzu Čapí hnízdo policii k doplnění vyšetřování. Důvodem jsou nové informace, které se objevily po ukončení vyšetřování. V úterý mu skončila lhůta k rozhodnutí o návrhu na podání obžaloby v kauze kolem padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo, v níž je obviněn premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová).

„Dozorový státní zástupce rozhodl o vrácení věci policejnímu orgánu k doplnění vyšetřování. Důvodem pro vrácení věci policejnímu orgánu jsou zejména nové informace, které se objevily po ukončení vyšetřování a předložení spisového materiálu státnímu zástupci,“ uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Šaroch podle něj od vyšetřovatelů především chce výslech dalších svědků.

„Státní zástupce i v průběhu zpracování věci vyhodnocoval veškerá nová zjištění, která vyplývala jak z podání obhajoby, tak z informací, které se objevily ve veřejných sdělovacích prostředcích, a dospěl k závěru, že některé informace mohou být pro další postup ve věci relevantní a je namístě se jimi blíže zabývat,“ doplnil Cimbala.

„K doplnění vyšetřování uložil státní zástupce policejnímu orgánu pokyn, kterým stanovil lhůtu pro zajištění uvedených důkazů do poloviny měsíce září tohoto roku. Nyní tak bude probíhat znovu vyšetřování,“ uzavřel mluvčí.

Premiér Babiš se k novému vývoji v kauze, v níž je trestně stíhán, nevyjádřil. V minulosti však hovořil o tom, že ji považuje za politickou a policii obvinil, „že je to stíhání na objednávku“.

Exmanažer Čapího hnízda a Babišův syn jako noví svědci?

Koho by měla policie ještě vyslechnout, mluvčí neupřesnil. Média v poslední době spekulují o dvou možných svědcích. Server Seznam Zprávy v červenci přinesl informaci o bývalém manažerovi a členovi širšího vedení farmy Čapí hnízdo, který se podle webu přihlásil žalobcům s tím, že u výslechů v letech 2017 a 2018 neřekl vyšetřovatelům úplnou pravdu a chce svou výpověď doplnit.

Minulý týden pak Seznam Zprávy mimo jiné uvedly, že v kauze Čapí hnízdo by chtěl vypovídat i premiérův syn Andrej Babiš mladší. Toho má policie v září vyslechnout v souvislosti s jeho údajným zavlečením na Krym.

Šaroch měl podle pokynů pražského vrchního státního zastupitelství, které ve věci vykonává dohled, rozhodnout o návrhu na podání obžaloby do konce srpna. Pražské městské státní zastupitelství, na kterém Šaroch působí, ale už dříve avizovalo, že se lhůta může ještě měnit.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová v polovině srpna uvedla, že podle jejího názoru zřejmě nebude možné lhůtu dodržet.

Babiše a Nagyovou policie obvinila z poškození finančních zájmů EU a dotačního podvodu v roce 2017. Podstatou kauzy je to, že farma Čapí hnízdo původně patřila Babišovu holdingu Agrofert, v prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky.

Akcie vlastnily Babišovy děti a partnerka. Na dotaci by farma jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost pod Agrofert vrátila. Babiš holding v roce 2017 vložil do svých svěřenských fondů.