TÉMA

Jaroslav Šaroch

Neřeší se podstata a trvá dlouho, říká o kauze Čapí hnízdo advokát Jan Vučka

Co je podstatou kauzy Čapí hnízdo? Odlišuje se od ostatních tím, že obžalovaným je bývalý premiér? A jak by někdejší státní zástupce a dnes advokát reformoval justici? A co mají v hlavě ti, kteří rozhodují o osudech druhých? Hostem právního podcastu V hlavě byl advokát Jan Vučka.
22. 2. 2024|

Kauza Čapí hnízdo se vrací na stůl soudce Šotta. Odvolací soud kritizoval, jak původně vyhodnotil důkazy

Případ padesátimilionové dotace na farmu Čapí hnízdo projedná na pražském městském soudu znovu senát Jana Šotta. České televizi to potvrdila zastupující tisková mluvčí soudu Štěpánka Tykalová. Soudce Šott se sice v říjnu přesunul na trestní úsek soudu, kde rozhoduje o odvoláních, případ, v němž dříve rozhodoval, mu ale podle zákona zůstává. Čapí hnízdo vrátil k novému projednání vrchní soud, podle kterého bylo nedostatečné a chybně provedené dokazování u městského soudu. Z verdiktu, který se dosud nedostal na veřejnost, citoval nyní – kdy se případ městskému soudu vrátil – server Česká justice.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 17:10|

Kauza Čapí hnízdo se vrátila k pražskému městskému soudu

Městský soud v Praze má zpět kauzu Čapí hnízdo. Vrchní soud mu vrátil spis poté, co zrušil původní osvobozující verdikt nad předsedou opozičního ANO Andrejem Babišem a jeho bývalou poradkyní Janou Nagyovou. Městský soud nyní podle jeho mluvčí Štěpánky Tykajové rozešle usnesení o zrušení rozsudku státnímu zástupci a obhájcům.
14. 11. 2023Aktualizováno14. 11. 2023, 15:37|

Odvolací soud zrušil osvobozující rozsudek nad Babišem a Nagyovou v kauze Čapí hnízdo

Pražský vrchní soud zrušil osvobozující rozsudek v kauze padesátimilionové dotace na farmu Čapí hnízdo. Vyplývá to z informací v justiční databázi, které jsou bez dalších podrobností. Soud rozhodl ve čtvrtek v neveřejném zasedání, výsledek ale oficiálně sdělí až po doručení procesním stranám. V případu jsou stíháni bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. V lednu si oba vyslechli zprošťující rozsudek, proti tomu se ale odvolal státní zástupce Jaroslav Šaroch. Odvolací soud mu nyní vyhověl, případ tak znovu projedná prvoinstanční pražský městský soud.
15. 9. 2023|

Soud rozhodl o odvolání v případu Čapí hnízdo. Nepotvrdil původní verdikt, výsledek ale oznámí později

Vrchní soud v Praze v neveřejném zasedání rozhodl o odvolání státního zástupce proti osvobozujícímu verdiktu městského soudu v kauze Čapí hnízdo. Jisté je, že prvostupňový rozsudek nepotvrdil a podle advokáta Aleše Rozehnala je 99procentní pravděpodobnost, že odvolací senát vyhověl žalobci a případ vrátil k novému projednání. Oficiálně ale zatím vrchní soud svůj rozsudek neoznámil, učiní to až po jeho doručení stranám sporu, podle mluvčí soudu to nebude dříve než za měsíc. Kvůli dotaci pro Čapí hnízdo jsou obžalovaní předseda opozičního ANO Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 20:22|

Žalobce zaslal k vrchnímu soudu doplnění odvolání v kauze Čapí hnízdo

Státní zástupce Jaroslav Šaroch zaslal k Vrchnímu soudu v Praze doplnění svého odvolání v kauze Čapí hnízdo. Navrhuje zrušení rozsudku, kterým pražský městský soud v lednu zprostil obžaloby bývalého premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou. Městský soud by měl podle Šarocha případ znovu projednat.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 11:25|

Žalobci se zabývají možnými křivými výpověďmi v kauze Čapí hnízdo

Městské státní zastupitelství v Praze se zabývá podezřením na křivé výpovědi, které mohly zaznít při projednávání kauzy Čapí hnízdo u Městského soudu v Praze. Uvedl to mluvčí žalobců Aleš Cimbala. Soudce Jan Šott v nepravomocném rozsudku, kterým zprostil obžalované Andreje Babiše (ANO) a Janu Nagyovou obžaloby, označil za nepravdivé výpovědi někdejšího manažera Čapího hnízda Františka Šlingra a finanční ředitelky Agrofertu Petry Procházkové.
24. 4. 2023|

Žalobce se odvolal proti osvobozujícímu rozsudku v kauze Čapí hnízdo

Státní zástupce Jaroslav Šaroch podal odvolání proti osvobozujícímu rozsudku v kauze Čapí hnízdo, uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Případem se tak bude zabývat Vrchní soud v Praze. Na začátku ledna soud nepravomocně zprostil obžaloby bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou (dříve Mayerovou).
12. 4. 2023Aktualizováno12. 4. 2023, 17:07|

O případném odvolání proti rozsudku v kauze Čapí hnízdo budou rozhodovat Šarochovi nadřízení

O případném podání odvolání proti osvobozujícímu rozsudku v kauze Čapí hnízdo nebude rozhodovat pouze žalobce Jaroslav Šaroch, který případ vedl u soudu, ale také šéf celého městského státního zastupitelství. České televizi to řekl mluvčí pražských žalobců. Ti se také v nejbližší době začnou zabývat podnětem soudu, že někteří svědci v procesu křivě svědčili.
10. 1. 2023|

Soud zprostil Babiše obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Máme nezávislou justici, reagoval expremiér

Pražský městský soud osvobodil bývalého premiéra a prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo, která se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se proti němu může odvolat k Vrchnímu soudu v Praze. Babiš i Nagyová vinu od počátku odmítají, na vyhlášení rozsudku nepřišli. Šéf ANO bezprostředně poté na Twitteru uvedl, že je velmi rád, že justice je nezávislá.
9. 1. 2023Aktualizováno9. 1. 2023, 20:28|

Pro trestný čin nejsou důkazy, řekl Babišův obhájce. Rozsudek o Čapím hnízdě padne v pondělí

Neexistuje žádný důkaz o tom, že by se bývalý premiér a nynější kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) dopustil v souvislosti se společností Farma Čapí hnízdo jakéhokoli trestného činu. U pražského městského soudu to uvedl Babišův obhájce Michael Bartončík. Soud požádal, aby poslance obžaloby zprostil. Babišova někdejší poradkyně Jana Nagyová během své závěrečné řeči řekla, že se kolem Čapího hnízda trestný čin nestal a ani nemohl stát. Babiš prohlásil, že by nikdy nebyl souzen, kdyby nevstoupil do politiky. Zopakoval, že podle něj jde o nesmyslnou a vymyšlenou kauzu. Případ označil za „politický proces“, ve kterém byl podle něj zneužit jeho syn. Soudce Jan Šott rozsudek vynese v pondělí v devět hodin ráno a Babiš i Nagyová soud požádali, aby se vyhlášení rozsudku nemuseli zúčastnit.
6. 1. 2023Aktualizováno6. 1. 2023, 14:05|

Žalobce v závěrečné řeči navrhl pro Babiše i Nagyovou tříletý podmíněný a také peněžitý trest

Pro bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho tehdejší poradkyni Janu Nagyovou navrhl státní zástupce Jan Šaroch tříletou podmínku s odkladem na pět let. Oba by také podle jeho návrhu měli zaplatit peněžitý trest. Pro šéfa ANO by to mělo být deset milionů korun, Nagyová by mohla zaplatit půl milionu. Oba vinu odmítají. Soudce Jan Šott avizoval, že rozsudek pravděpodobně padne až v pondělí.
5. 1. 2023Aktualizováno5. 1. 2023, 16:45|

Finanční ředitelka Agrofertu vypověděla, že představila bance Čapí hnízdo. Podle obžaloby plnila pokyny Babiše

Projekt na výstavbu Farmy Čapí hnízdo představila bance, která na něj půjčila přes 450 milionů korun, finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková. Ta to potvrdila během výpovědi na policii. Podle textu obžaloby, kterou má ČT k dispozici, ale jednala na pokyn expremiéra Andreje Babiše (ANO). To naopak Procházková odmítla. Na banku se podle svých slov obrátila poté, co ji kontaktovala hlavní obžalovaná Jana Nagyová (ANO). Procházková, která minulý týden k soudu kvůli nemoci nepřišla, je podle Babišova obhájce v případu klíčovým svědkem.
6. 10. 2022|

Babišova manželka podle svědků vybírala nábytek pro Čapí hnízdo. Jeho akcie přitom už neměla

Manželka bývalého premiéra Monika Babišová se podle několika svědků podílela na výběru nábytku a dekorací v areálu Čapí hnízdo, přestože k němu už v té době nevlastnila akcie. Vyplývá to z textu obžaloby, kterou má Česká televize k dispozici. Akcie firmy přitom Babišová prodala ještě před podáním žádosti o dotaci, kvůli které čelí obžalobě její manžel Andrej Babiš a jeho bývalá poradkyně Jana Nagyová (oba ANO). Babišová byla původně v kauze také obviněná, její stíhání ale státní zástupce zastavil.
3. 10. 2022|

Mohl Babiš mladší podepsat převod akcií k Čapímu hnízdu? V té době byl v USA, píše se v obžalobě

Andrej Babiš mladší nemohl podepsat listinu o převodu akcií Farmy Čapí hnízdo, protože byl v té době ve Spojených státech amerických. V obžalobě, kterou Česká televize získala, to uvádí státní zástupce Jaroslav Šaroch. Svoje tvrzení v textu opírá i o výpisy z bankovního účtu, ze kterého měl Babiš mladší platit v USA. To, že na konci roku 2007 nebyl v Česku, tvrdí i syn bývalého premiéra. Text obžaloby poukazuje i na to, že v případu jsou i další nejasnosti ohledně akcií nebo valných hromad firmy.
29. 9. 2022|

Čapí hnízdo by nedostalo úvěr, pokud by za ním nestál Agrofert, řekl u soudu bankéř

Pražský městský soud v pondělí pokračoval v projednávání kauzy možného dotačního podvodu u projektu areálu Čapí hnízdo. Jeden ze svědků, bankéř Filip Koutný, u soudu řekl, že projekt by u banky HSBC nezískal úvěr na stavbu areálu, pokud by za něj neručila společnost Agrofert. Jejich spojení podle něj dosvědčuje i dokumentace. V pondělí soud také vyhověl návrhu obžaloby a nechá zkoumat Andreje Babiše mladšího znalcem z oboru psychologie a psychiatrie. Posudek by měli znalci zpracovat do 30. listopadu. Hlavní líčení se tak protáhne až do prosince.
26. 9. 2022Aktualizováno26. 9. 2022, 20:14|

Akcie Čapího hnízda ani jiné společnosti jsem nikdy neměl v ruce, řekl u soudu Babiš mladší

V kauze Čapí hnízdo přišel v pátek k soudu svědčit Andrej Babiš mladší. Řekl, že v sídle Agrofertu podepsal dokument o dvaceti stranách, s nímž se plně neseznámil. Akcie Čapího hnízda ani jiné společnosti v ruce nikdy neměl, odpověděl na dotaz soudce. Syn obžalovaného předsedy ANO Andreje Babiše tvrdí, že otec na něj převedl akcie Čapího hnízda bez jeho vědomí a udělal si z něj bílého koně. Sdělil také, že jeho otec z něj udělal blázna a popřel, že má psychické problémy.
16. 9. 2022Aktualizováno16. 9. 2022, 23:30|

Podpis Babiše mladšího na listině k nabytí akcií Čapího hnízda zřejmě není pravý, řekl u soudu znalec

U pražského městského soudu v úterý pokračovalo hlavní líčení v kauze Čapí hnízdo, ve které je obžalován bývalý premiér a šéf ANO Andrej Babiš a také bývalá manažerka farmy Jana Nagyová. Soudní znalec Aleš Čulík u soudu uvedl, že podpis Andreje Babiše mladšího na listině k nabytí akcií Farmy Čapí hnízdo asi není pravý. Údajně našel podobnosti s písmem bývalého premiéra. Podle experta ale nelze učinit kategorické závěry, a to i kvůli nedostatku srovnávacího materiálu. Babiš starší odmítl, že by podpis zfalšoval. Syn podle něj není zdravotně způsobilý vypovídat u soudu a novináři ho zneužili.
13. 9. 2022Aktualizováno13. 9. 2022, 15:29|

Proces v kauze Čapí hnízdo je u soudu. Obžaloba je nepravdivá, vypovídal Babiš

Skončil první den hlavního líčení v případu kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo. Expremiér Andrej Babiš (ANO) se v doprovodu svého advokáta hájil proti obžalobě z napomáhání k podvodu. Bývalý předseda vlády proces označuje za politický a vinu odmítá, státní zástupce podle dřívějších informací médií předběžně navrhl tříletou podmínku a desetimilionový peněžitý trest. Podle soudce by se expremiérova obžaloba mohla ještě rozšířit.
12. 9. 2022Aktualizováno12. 9. 2022, 16:36|

Babiš zajistil vytvoření podmínek k získání dotace pro Čapí hnízdo, tvrdí obžaloba

Podle obžaloby předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš svým vlivem a činností zajistil vytvoření podmínek k tomu, aby společnost Farma Čapí hnízdo zdánlivě navenek splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace na stavbu multifunkčního kongresového areálu. Spolu se spoluobžalovanou Janou Nagyovou, jeho někdejší poradkyní, si přitom byl údajně vědom toho, že je společnost propojena s firmami ze skupiny Agrofert a že po dokončení výstavby hodlá působit na stejných relevantních trzích nebo sousedním trhu. Obžalobu začne v září projednávat pražský městský soud.
12. 7. 2022|

Žalobce pro Babiše navrhuje podmínku a pokutu 10 milionů korun, píší Seznam Zprávy

V obžalobě v kauze Čapí hnízdo navrhuje státní žalobce Jaroslav Šaroch pro expremiéra Andreje Babiše (ANO) tříletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let a peněžitý trest ve výši 10 milionů korun. S odkazem na dva nezávislé zdroje z justice o tom informuje web Seznam Zprávy. Pro Babišovu někdejší poradkyni Janu Nagyovou navrhl stejný podmíněný trest a zaplatit by měla půl milionu korun. Oběma obžalovaným přitom hrozí až deset let vězení.
30. 3. 2022Aktualizováno30. 3. 2022, 13:13|

Sněmovna vydala Babiše v kauze Čapí hnízdo a Svobodu v případu Opencard

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek dopoledne jednala o žádosti o vydání předsedy ANO a někdejšího premiéra Andreje Babiše k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo. Návrh po přibližně třech hodinách poslanci schválili, Babišovo stíhání tak může pokračovat. Následně zákonodárci rovněž podpořili žádost o vydání bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) v kauze městské karty Opencard. Odpoledne pak měli poslanci na programu pravidelné interpelace na členy vlády. Kvůli mimořádné schůzi kabinetu byla sněmovna večer přerušena do pátku.
3. 3. 2022Aktualizováno3. 3. 2022, 20:26|

Mandátový a imunitní výbor vyslechne státního zástupce ke kauze Čapí hnízdo 18. ledna

Mandátový a imunitní výbor vyslechne na schůzi 18. ledna státního zástupce Jaroslava Šarocha ke kauze Čapí hnízdo. Ta se týká bývalého premiéra a současného poslance Andreje Babiše (ANO). České televizi to potvrdila předsedkyně výboru Helena Válková z hnutí ANO. Výbor vydává doporučení sněmovně, jestli má poslance vydat k trestnímu stíhání.
5. 1. 2022|

Poslanci z výboru se dostanou ke spisu k Čapímu hnízdu, Šaroch ho pošle do sněmovny

Státní zástupce Jaroslav Šaroch, který žádá o vydání znovuzvoleného poslance Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání, zpřístupní části poslanců spis ke kauze Čapí hnízdo, upozornil deník Právo. Poslanci mandátového a imunitního výboru budou moci do spisu nahlédnout ještě před Vánoci.
3. 12. 2021|