Kauza Čapí hnízdo se vrací na stůl soudce Šotta. Odvolací soud kritizoval, jak původně vyhodnotil důkazy

Případ padesátimilionové dotace na farmu Čapí hnízdo projedná na pražském městském soudu znovu senát Jana Šotta. České televizi to potvrdila zastupující tisková mluvčí soudu Štěpánka Tykalová. Soudce Šott se sice v říjnu přesunul na trestní úsek soudu, kde rozhoduje o odvoláních, případ, v němž dříve rozhodoval, mu ale podle zákona zůstává. Čapí hnízdo vrátil k novému projednání vrchní soud, podle kterého bylo nedostatečné a chybně provedené dokazování u městského soudu. Z verdiktu, který se dosud nedostal na veřejnost, citoval nyní – kdy se případ městskému soudu vrátil – server Česká justice.

Podle zákona o rozvrhu práce soudů nesmí být změnou v rozvrhu, tedy například tím, že se soudce přesune z prvoinstančního na odvolací úsek, dotčené už rozjednané případy. Proto se podle mluvčí městského soudu nic nezmění na tom, že v případu, v němž jsou obžalovaní předseda politického hnutí ANO Andrej Babiš a jeho bývalá poradkyně Jana Nagyová, bude rozhodovat senát soudce Jana Šotta.

Podle České justice charakterizoval odvolací senát původní závěry tohoto senátu jako hypotetické a tendenční. Nelíbilo se mu, že pominul některé důkazy, další hodnotil z pohledu obžalovaných.

„V každém případě má Vrchní soud v Praze zásadní výhrady k přístupu nalézacího soudu k analýze a zpracování důkazů, když přístup soudu vyznívá tendenčně, značně selektivně a tím nepřesvědčivě, neboť nalézací soud celou řadu důkazů naprosto pominul, zabýval se pouze velmi úzce vymezenou částí událostí, aniž by je zasadil do celkového kontextu vývoje projektu rekonstrukce usedlosti Semtín a vybudování Farmy Čapí hnízdo od počátku tohoto procesu až do jeho samého naplnění,“ citovala z usnesení Česká justice.

Obžaloba v případu tvrdí, že Babiš zajistil vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu, aby zdánlivě splnila podmínky k získání padesátimilionové dotace určené pro malé a střední podniky. Akcie pak získaly Babišovy děti a partnerka. Nagyová v případu figuruje proto, že podle obžaloby žádost o dotaci podala.

Senát soudce Jana Šotta původně rozhodl, že se neprokázalo, že Babiš s Nagyovou vyčlenili společnost Farma Čapí hnízdo z holdingu Agrofertu účelově proto, aby mohli požádat o dotaci. Šott závěr opřel především o výpověď svědka Jana Bareše, který při hlavním líčení vyloučil, že by úvahy o dotaci hrály roli při rozhodování, že se Farma Čapí hnízdo z Agrofertu vyčlení. Uvedl také, že ho Babiš ujistil, že má zájem v realizaci pokračovat, i kdyby společnost dotaci nezískala. Šott tak dospěl k závěru, že důvodem vytvoření společnosti byly spíše rodinné vztahy.

Podle odvolacího soudu ale Bareš vycházel ze zprostředkovaných informací, které ve výpovědi podával z jeho subjektivního pohledu. „Rozhodně však odvolací soud nesdílí názor, že tato jediná výpověď je tak zásadního charakteru, že by byla způsobilá celou důkazní situaci zvrátit,“ uvedl vrchní soud.

Případ je nekonečný, řekl Babiš

O odvolání státního zástupce Jaroslava Šarocha rozhodl pražský vrchní soud v polovině září. Učinil to v neveřejném zasedání, což znamenalo, že nepotvrdil původní verdikt, nebylo ale zcela jisté, jak rozhodl. V úterý nicméně oznámil, že posílá spis zpět městskému soudu. Ten později potvrdil, že případ dostal zpět a že rozhodnutí o zrušení původního rozsudku rozešle stranám.

Expremiér Babiš uvedl, že považuje vrácení případu městskému soudu za absurdní. Zdůraznil, že vnímá kauzu jako nekonečnou.

„Po patnácti letech od této pseudokauzy, kterou státní zástupce jednou zastavil a soud mě zprostil obvinění, se bude věc řešit znovu. Připadne mi to absurdní a nekonečné. Poté, co již předtím prvoinstanční soud velmi důkladně přezkoumal kauzu ze všech úhlů, věřím, že soud své rozhodnutí potvrdí,“ uvedl.