Proces v kauze Čapí hnízdo je u soudu. Obžaloba je nepravdivá, vypovídal Babiš

Události: Začal soud v dotační kauze Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)

Skončil první den hlavního líčení v případu kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo. Expremiér Andrej Babiš (ANO) se v doprovodu svého advokáta hájil proti obžalobě z napomáhání k podvodu. Bývalý předseda vlády proces označuje za politický a vinu odmítá, státní zástupce podle dřívějších informací médií předběžně navrhl tříletou podmínku a desetimilionový peněžitý trest. Podle soudce by se expremiérova obžaloba mohla ještě rozšířit.

Před vstupem do jednací síně Babiš zopakoval, že je nevinný a že jeho proces je politický. „Jsem rád, že všichni uvidí moje argumenty na vlastně nepravdivou obžalobu. Bylo to samozřejmě politicky motivované trestní stíhání,“ prohlásil. Dodal však, že věří, že soud bude nezávislý.

První zájemci, kteří chtěli jednání sledovat, dorazili před budovu soudu už před sedmou hodinou ráno. Na místě také hlídkovali policisté. Před soudní síní pak obdrželi lidé vstupenky. Novináři a veřejnost zaplnili celou soudní síň, místa na balkonu však zůstala prázdná. Jednoho člověka, který začal tleskat a vykřikovat po projevu Babišova obhájce, soudce vykázal. Žádné další problémy ale řešit nemusel. 

Někteří návštěvníci z řad veřejnosti na Babiše při jeho příchodu do jednací síně pokřikovali. Před jednáním se před soud dostavili také zástupci spolku Milion chvilek pro demokracii, kteří přivezli klec s kavalcem uvnitř, která symbolizuje celu pro Babiše. 

Zvukový záznam výpovědi Andreje Babiše před soudem (zdroj: ČT24)

Advokát Babiše mluvil o snůšce hypotéz

Advokát Andreje Babiše odmítl na úvod projednávání případu vinu expremiéra. Michael Bartončík označil obžalobu za pouhou snůšku hypotéz, kterou státní žalobce nahradil „absolutní absenci důkazů“. Někdejší předseda vlády podle něj navíc pro trestný čin, jak je nyní popsán v obžalobě, nebyl Poslaneckou sněmovnou zbaven imunity. 

Michael Bartončík hovořil zejména o tom, že skutek, pro který Babiše sněmovna vydala k trestnímu stíhání, neodpovídá tomu, jak ho v obžalobě popsal žalobce Jaroslav Šaroch. Popis toho, co měl politik udělat, je podle něj v usnesení poslanců a obžalobě diametrálně odlišný. Dodal, že má tak Babiš stále imunitu. „Jeho trestní stíhání v této věci je nepřípustné,“ prohlásil. To ale soudce odmítl. 

Farma Čapí hnízdo podle advokáta splňovala definici malého a středního podniku a trestný čin, kterého se měl Babiš dopustit, podle něj v době, kdy k němu mělo dojít, ještě neexistoval. Po polední přestávce před soudem vypovídal bývalý premiér Andrej Babiš. Poté promluvila druhá obviněná, bývalá manažerka Farmy Čapí hnízdo, Jana Nagyová. 

Události: Začíná soud s Andrejem Babišem (zdroj: ČT24)

Babiš vypovídal půl hodiny, obžalobu označil za nepravdivou

Na úvod své výpovědi v pozici obžalovaného Babiš uvedl, že konstrukce obžaloby je nepravdivá, nereálná a nepodložená. „Ani to číslo popisné nesedí,“ uvedl směrem k soudci. Zároveň apeloval na to, že má právo na spravedlivý proces a chce se dál vůči bodům obžaloby vymezit. Zmínil rovněž, že podle něj před soudem skončil kvůli tomu, že vstoupil do politiky. 

„Žádný trestný čin jsem nespáchal, zásadně to odmítám,“ zdůraznil poté u pražského městského soudu, kam si k výpovědi přinesl obsáhlý štos poznámek. „Výslovně vylučuji, že bych znal podmínky vyhlášené dotační výzvy a že bych věděl něco o problematice malého a středního podniku. O dotaci jsem se dověděl od paní Nagyové na sklonku 2007, a to velmi povrchně,“ řekl.

Babiš dále uvedl, že zatímco dozorový státní zástupce Jaroslav Šaroch je nezávislý, bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který se zasadil o pokračování stíhání, nezávislý nebyl. Politizaci případu vidí i v tom, že byl obviněn tři týdny před volbami. „Jednání policie bylo zcela účelové, aby mohli spříznění novináři křičet,“ poznamenal. Kauza podle něj ovlivnila minimálně dvoje parlamentní volby. Svoji výpověd ukončil po zhruba třiceti minutách. Zmínil, že to je kvůli jeho obavám z toho, že obšírnější vyjádření by prostřednictvím médií ovlivnilo svědky. 

90’ ČT24 – Soud začíná řešit kauzu Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)

Babiš je po Petru Nečasovi druhým obžalovaným českým expremiérem po roce 1989. Obžalobu případu sepsal státní zástupce Jaroslav Šaroch. Podle něj pomohl Andrej Babiš k dotačnímu podvodu. „Svým vlivem a činností zajistil vytvoření podmínek k tomu, aby společnost Farma Čapí hnízdo zdánlivě navenek splňovala kritéria zájemce o dotaci,“ píše se v obžalobě městského státního zastupitelství.

Soudce Jan Šott poznamenal, že by se politikova obžaloba mohla rozšířit. „Upozorňuji na případnou změnu právní kvalifikace u obviněného Ing. Andreje Babiše oproti podané obžalobě. Jednání obviněného by se mohlo potenciálně posuzovat i jako zločin poškození finančních zájmů Evropské unie,“ uvedl.

Podle Babiše jsou ale obvinění nesmyslná. „Je to patnáct let stará věc a ta obžaloba je vylhaná. Jsem rád, že lidi uslyší, jak to je,“ nechal se před začátkem procesu slyšet předseda opozičního hnutí ANO.

Desítky svědků a neveřejná jednání

Spolu s Babišem je obžalovaná bývalá manažerka Farmy Čapí hnízdo Nagyová, dříve Mayerová. I ona od začátku obžalobu odmítá. Podle jejího advokáta Josefa Bartončíka obžaloba i provedené přípravné řízení trpí zásadními vadami. Popřel tvrzení obžaloby, že Nagyová uvedla v omyl poskytovatele dotace na stavbu kongresového areálu. Nemohlo tak dojít k dotačnímu podvodu, zdůraznil právník. 

„Obžaloba neuvádí jediný důkaz zavinění ve formě úmyslu, nahrazuje to fikcemi a premisami,“ prohlásil Bartončík u pražského městského soudu poté, co mu dal soudce po přednesu státního zástupce Jaroslava Šarocha prostor pro vyjádření o vině.

Jedenapadesátiletá Nagyová během výpovědi poznamenala, že se oblasti dotací intenzivně věnuje přes dvacet let. „Nic nepravdivého jsem nikdy neuvedla, nic podstatného jsem nezamlčela. Vůbec nechápu, jak se mohlo stát, že se celý tento případ dostal až k soudu,“ uvedla žena, která v senátních volbách kandiduje za ANO v jihlavském obvodu. 

Řekla také, že pokud by chtěl někdo stíhat všechny žadatele o dotace, kteří se spolehli na tehdejší právní výklad, skončily by před soudem stovky lidí. „Byli jsme opravdu přesvědčeni, že se jedná o malý a střední podnik,“ uvedla.

Její advokát také před soudem hovořil mimo jiné o „úsměvném závěru“ státního zástupce či o „absolutním logickém nonsensu“. Poukázal na to, že v obžalobě není žádná zmínka o jednání Nagyové s Babišem, který přitom stojí před soudem jako její pomocník při dotačním podvodu.

Bartončík zároveň odmítl obvinění, že tehdejší místopředsedkyně představenstva firmy Farma Čapí hnízdo Nagyová zatajila poskytovateli dotace, že firma je propojená s holdingem Agrofert. „Dala mu to černé na bílém,“ řekl. 

V kauze bylo původně jedenáct obviněných. Stíhání Babišovy manželky Moniky, dětí nebo švagra státní zastupitelství zastavilo. Stejně jako v případě poslance ANO Jaroslava Faltýnka. Všichni, včetně Andreje Babiše mladšího, jsou však předvoláni jako svědci.

Hlavní líčení bude pokračovat v úterý, kdy je na programu dopolední čtení svědeckých výpovědí a odpolední vystoupení znalců. Na první týden procesu soud předvolal skoro dvě desítky svědků. Naplánovaných je zatím třináct jednacích dnů až do druhé poloviny října.

O vině a trestu bude rozhodovat senát vedený soudcem Janem Šottem. Ten před deseti lety během procesu s tehdejším předsedou Věcí veřejných Vítem Bártou povolil přímý přenos soudního jednání. Tentokrát budou muset kamery hned po zahájení na chodbu.