TÉMA

Andrej Babiš ml.

Babišovi před soudem pomohlo svědectví, že vidina dotace nebyla klíčová, stojí v rozsudku

Soud, který nepravomocně zprostil expremiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho bývalou poradkyni Janu Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo, se zaměřil na dvě otázky: Zda se obžalovaní podíleli na umělém vytvoření podmínek pro získání dotace vyčleněním společnosti z Agrofertu a zda byla společnost Farma Čapí hnízdo v době podání žádosti o dotaci malým nezávislým podnikem. Rozhodující byla výpověď podnikatele Jana Bareše a někdejší definice malého podniku, která podle dotačních podmínek spojení s větší firmou částečně dovolovala.
20. 4. 2023|

Žalobce v závěrečné řeči navrhl pro Babiše i Nagyovou tříletý podmíněný a také peněžitý trest

Pro bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho tehdejší poradkyni Janu Nagyovou navrhl státní zástupce Jan Šaroch tříletou podmínku s odkladem na pět let. Oba by také podle jeho návrhu měli zaplatit peněžitý trest. Pro šéfa ANO by to mělo být deset milionů korun, Nagyová by mohla zaplatit půl milionu. Oba vinu odmítají. Soudce Jan Šott avizoval, že rozsudek pravděpodobně padne až v pondělí.
5. 1. 2023Aktualizováno5. 1. 2023, 16:45|

Podpis na listině k Čapímu hnízdu mohl podle znalce patřit Babišovi. Našel ale i rozdíly

Přichází v úvahu, že by podpis na listině k nabytí akcií Farmy Čapí hnízdo mohl patřit obžalovanému expremiérovi Andreji Babišovi (ANO). U pražského městského soudu to v pondělí řekl znalec z oboru písmoznalectví Aleš Čulík. U podpisu nalezl shodu s psaným projevem obžalovaného, ale také rozdíly, závěr je tedy na znalecké škále v nízké pravděpodobnosti. Bývalý předseda vlády už v minulosti odmítl tvrzení, že podpis zfalšoval.
19. 12. 2022Aktualizováno19. 12. 2022, 23:07|

Od pondělí bude pokračovat soud v kauze Čapí hnízdo. Vyslechne znalce i obžalované

Pražský městský soud se v pondělí vrátí k projednávání kauzy Čapí hnízdo. Obžalobě čelí bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Soudce má v plánu výslechy znalců a doplňující výslechy obžalovaných. Na program se v týdnu mohou dostat i závěrečné řeči.
18. 12. 2022|

Soud v kauze Čapí hnízdo v úterý přečetl listinné důkazy, v projednávání by mohl pokračovat v prosinci

V kauze kolem udělení dotace společnosti Farma Čapí hnízdo se v úterý pražský městský soud věnoval konstatování listinných důkazů. V projednávání bude soud pokračovat v týdnu od 19. prosince. V plánu má výslech znalců, ve svých výpovědích by také mohli pokračovat obžalovaní, předseda hnutí ANO Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Předseda trestního senátu Jan Šott v úterý také nařídil hlavní líčení na další tři dny v lednu.
18. 10. 2022|

Babišova manželka podle svědků vybírala nábytek pro Čapí hnízdo. Jeho akcie přitom už neměla

Manželka bývalého premiéra Monika Babišová se podle několika svědků podílela na výběru nábytku a dekorací v areálu Čapí hnízdo, přestože k němu už v té době nevlastnila akcie. Vyplývá to z textu obžaloby, kterou má Česká televize k dispozici. Akcie firmy přitom Babišová prodala ještě před podáním žádosti o dotaci, kvůli které čelí obžalobě její manžel Andrej Babiš a jeho bývalá poradkyně Jana Nagyová (oba ANO). Babišová byla původně v kauze také obviněná, její stíhání ale státní zástupce zastavil.
3. 10. 2022|

Mohl Babiš mladší podepsat převod akcií k Čapímu hnízdu? V té době byl v USA, píše se v obžalobě

Andrej Babiš mladší nemohl podepsat listinu o převodu akcií Farmy Čapí hnízdo, protože byl v té době ve Spojených státech amerických. V obžalobě, kterou Česká televize získala, to uvádí státní zástupce Jaroslav Šaroch. Svoje tvrzení v textu opírá i o výpisy z bankovního účtu, ze kterého měl Babiš mladší platit v USA. To, že na konci roku 2007 nebyl v Česku, tvrdí i syn bývalého premiéra. Text obžaloby poukazuje i na to, že v případu jsou i další nejasnosti ohledně akcií nebo valných hromad firmy.
29. 9. 2022|

Čapí hnízdo by nedostalo úvěr, pokud by za ním nestál Agrofert, řekl u soudu bankéř

Pražský městský soud v pondělí pokračoval v projednávání kauzy možného dotačního podvodu u projektu areálu Čapí hnízdo. Jeden ze svědků, bankéř Filip Koutný, u soudu řekl, že projekt by u banky HSBC nezískal úvěr na stavbu areálu, pokud by za něj neručila společnost Agrofert. Jejich spojení podle něj dosvědčuje i dokumentace. V pondělí soud také vyhověl návrhu obžaloby a nechá zkoumat Andreje Babiše mladšího znalcem z oboru psychologie a psychiatrie. Posudek by měli znalci zpracovat do 30. listopadu. Hlavní líčení se tak protáhne až do prosince.
26. 9. 2022Aktualizováno26. 9. 2022, 20:14|

Akcie Čapího hnízda ani jiné společnosti jsem nikdy neměl v ruce, řekl u soudu Babiš mladší

V kauze Čapí hnízdo přišel v pátek k soudu svědčit Andrej Babiš mladší. Řekl, že v sídle Agrofertu podepsal dokument o dvaceti stranách, s nímž se plně neseznámil. Akcie Čapího hnízda ani jiné společnosti v ruce nikdy neměl, odpověděl na dotaz soudce. Syn obžalovaného předsedy ANO Andreje Babiše tvrdí, že otec na něj převedl akcie Čapího hnízda bez jeho vědomí a udělal si z něj bílého koně. Sdělil také, že jeho otec z něj udělal blázna a popřel, že má psychické problémy.
16. 9. 2022Aktualizováno16. 9. 2022, 23:30|

Babišova dcera, žena i její bratr odmítli vypovídat. Expremiérův syn naopak promluvit chce

Manželka expremiéra Andreje Babiše (ANO) Monika využila svého práva nevypovídat. Svědčit měla ve středu u pražského městského soudu v kauze kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo, ve které je stíhán její muž a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Vypovídat odmítli i další předvolaní svědci – bratr Babišové Martin Herodes, expremiérova dcera z prvního manželství Adriana Bobeková a Luděk Kalivoda, jenž patřil do tehdejšího představenstva Farmy Čapí hnízdo. V pátek chce naopak přijet o případu hovořit syn bývalého předsedy vlády Andrej Babiš mladší.
14. 9. 2022Aktualizováno14. 9. 2022, 15:22|

Podpis Babiše mladšího na listině k nabytí akcií Čapího hnízda zřejmě není pravý, řekl u soudu znalec

U pražského městského soudu v úterý pokračovalo hlavní líčení v kauze Čapí hnízdo, ve které je obžalován bývalý premiér a šéf ANO Andrej Babiš a také bývalá manažerka farmy Jana Nagyová. Soudní znalec Aleš Čulík u soudu uvedl, že podpis Andreje Babiše mladšího na listině k nabytí akcií Farmy Čapí hnízdo asi není pravý. Údajně našel podobnosti s písmem bývalého premiéra. Podle experta ale nelze učinit kategorické závěry, a to i kvůli nedostatku srovnávacího materiálu. Babiš starší odmítl, že by podpis zfalšoval. Syn podle něj není zdravotně způsobilý vypovídat u soudu a novináři ho zneužili.
13. 9. 2022Aktualizováno13. 9. 2022, 15:29|

Proces v kauze Čapí hnízdo je u soudu. Obžaloba je nepravdivá, vypovídal Babiš

Skončil první den hlavního líčení v případu kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo. Expremiér Andrej Babiš (ANO) se v doprovodu svého advokáta hájil proti obžalobě z napomáhání k podvodu. Bývalý předseda vlády proces označuje za politický a vinu odmítá, státní zástupce podle dřívějších informací médií předběžně navrhl tříletou podmínku a desetimilionový peněžitý trest. Podle soudce by se expremiérova obžaloba mohla ještě rozšířit.
12. 9. 2022Aktualizováno12. 9. 2022, 16:36|