Podpis na listině k Čapímu hnízdu mohl podle znalce patřit Babišovi. Našel ale i rozdíly

Události: Soud v dotační kauze Čapí hnízdo pokračuje (zdroj: ČT24)

Přichází v úvahu, že by podpis na listině k nabytí akcií Farmy Čapí hnízdo mohl patřit obžalovanému expremiérovi Andreji Babišovi (ANO). U pražského městského soudu to v pondělí řekl znalec z oboru písmoznalectví Aleš Čulík. U podpisu nalezl shodu s psaným projevem obžalovaného, ale také rozdíly, závěr je tedy na znalecké škále v nízké pravděpodobnosti. Bývalý předseda vlády už v minulosti odmítl tvrzení, že podpis zfalšoval.

Kromě bývalého premiéra a kandidáta na prezidenta v kauze kolem udělení padesátimilionové dotace na stavbu Čapího hnízda čelí stíhání také jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová.

Babišův syn Andrej Babiš mladší v září u soudu uvedl, že listinu o převodu akcií firmy Farma Čapí hnízdo nepodepsal, až později připojil své podpisy v sídle Agrofertu pod listinu, s jejímž obsahem se neseznámil.

Čulík u soudu vypovídal v září. Tehdy uvedl, že podpis Babišova syna na listině k nabytí akcií pravděpodobně není pravý a že našel některé podobnosti s písmem Babiše staršího, nemohl ale učinit kategorické závěry. Nyní znalec řekl, že neměl k dispozici žádný další srovnávací materiál. Podpis na listinách podle něj vykazuje shodné znaky s běžnou textovou formou obžalovaného Babiše, ten tudíž přichází v úvahu jako pisatel podpisů. Pro průkazný výsledek by ale znalec potřeboval další vzory textu.

Znalkyně z oboru psychologie a psychiatrie

Soud také vyslechl znalkyně z oboru psychologie a psychiatrie, které se vyjádřily k duševnímu stavu a věrohodnosti Babiše mladšího. Obhájci navrhovali, aby byla na výslech znalkyň vyloučena veřejnost, předseda senátu Jan Šott to ale odmítl.

Psychiatrička Gabriela Leblová před soudem uvedla, že Babišovi mladšímu byla v minulosti diagnostikovaná paranoidní schizofrenie, která je nyní zaléčená. „Nebylo shledáno, že by posuzovaný měl vážně narušené psychické funkce a že by to, co dělá, bylo chorobně motivované,“ uvedla.

Psycholožka Jindřiška Záhorská řekla, že obecná věrohodnost svědka je snížená, protože vždy, když je diagnostikováno psychické onemocnění, je nutné obecnou věrohodnost takto definovat. U specifické věrohodnosti podle ní ale převažují faktory, které věrohodnost Babiše mladšího podporují. Upozornila však na to, že se nemůže vyjádřit k tomu, zda svědek vypovídá pravdu, nebo ne. Znalkyně se vyjadřovala i ke vztahu Babiše mladšího s otcem. Politik ji následně osočil, že vypovídá nepravdu. Šott Babiše napomenul, že se chová nevhodně.

„V politickém boji zneužívat děti soupeřů je největší hnus,“ sdělil Babiš bez dalšího upřesnění po jednání v reakci pro přítomná média.

Líčení i v lednu

Předseda senátu Jan Šott původně avizoval, že by v tomto týdnu mohl ukončit dokazování. Obhájci Babiše a Nagyové ale předložili další ekonomické posudky. Hlavní líčení proto bude pokračovat až 4. ledna, kdy soud znalce k posudkům vyslechne. Poté by soud měl přistoupit k dalšímu výslechu Babiše i Nagyové.

Soudce nevyloučil to, že by v termínech od 4. do 6. ledna mohl i rozhodnout, bude ale záležet na vývoji jednání.

Obžaloba tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo ze svého holdingu Agrofert a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle státního zástupce to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky pro získání dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Babiš i Nagyová vinu odmítají.

Události, komentáře: Soud v kauze Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)