Od pondělí bude pokračovat soud v kauze Čapí hnízdo. Vyslechne znalce i obžalované

Události: Kauza Čapí hnízdo znovu před soudem (zdroj: ČT24)

Pražský městský soud se v pondělí vrátí k projednávání kauzy Čapí hnízdo. Obžalobě čelí bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Soudce má v plánu výslechy znalců a doplňující výslechy obžalovaných. Na program se v týdnu mohou dostat i závěrečné řeči.

„Znáte moje stanovisko, že je to absurdní, objednané politické stíhání, je to politická obžaloba,“ zopakoval u soudu v říjnu Babiš.

Soud na počátku prosince obdržel posudky z psychiatrie a psychologie i z písmoznalectví. Znalci zkoumali duševní stav Andreje Babiše mladšího a také podpis na převodu akcií. Soud zatím odmítá závěry sdělit. Sami znalci budou svědčit . Obhájci se budou ptát na věrohodnost Babiše mladšího jako svědka.

„Mně nejde o to, jestli je ten člověk v pořádku nebo není, mně jde o to, jestli mluví pravdu, a to je věc psychologa,“ poznamenal obhájce Andreje Babiše Eduard Bruna.

Propojení Agrofertu a Čapího hnízda

Soud se v minulých líčeních snažil objasnit, jestli existovalo propojení mezi Agrofertem a farmou, která dostala padesátimilionovou dotaci určenou menším podnikům. Vypovídala například Tereza Svěráková, kterou měl expremiér oslovit pro marketing. Babiš podle ní jednu z budov Čapího hnízda využíval jako své soukromé sídlo.

„Mluvil o tom jako o svém dítěti, o tom nejlepším, co vybudoval,“ řekl Svěráková.

Že by Čapí hnízdo bylo soukromým projektem Andreje Babiše, naopak odmítla finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková. Soud zajímala její role při sjednávání půjček pro Čapí hnízdo.

„Rozumím tomu tedy správně: Jste si jistá, že vás oslovila paní Nagyová?,“ zeptal se jí soudce Jan Šott. Procházková na otázku odpověděla, že ano. „A vy jste vystupovala v podstatě jako zprostředkovatel, kontakt, řekněme, že jste poskytla…,“ doplnil soudce. „Dalo by se to tak říct,“ řekla Procházková u soudu. 

Oba obžalovaní po celou dobu trvají na své nevině. „Po všech výpovědích a důkazech se z mého pohledu nic nezměnilo. To znamená vnímám stále svoji a obou dvou obžalovaných nevinu,“ uvedla Jana Nagyová v říjnu u soudu.

Pokud by soud příští týden nestihl kauzu dokončit, chtěl by soudce případ dokončit hned po novém roce. Zarezervoval jednací dny od 3. do 5. ledna.