Odvolací soud zrušil osvobozující rozsudek nad Babišem a Nagyovou v kauze Čapí hnízdo

Pražský vrchní soud zrušil osvobozující rozsudek v kauze padesátimilionové dotace na farmu Čapí hnízdo. Vyplývá to z informací v justiční databázi, které jsou bez dalších podrobností. Soud rozhodl ve čtvrtek v neveřejném zasedání, výsledek ale oficiálně sdělí až po doručení procesním stranám. V případu jsou stíháni bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. V lednu si oba vyslechli zprošťující rozsudek, proti tomu se ale odvolal státní zástupce Jaroslav Šaroch. Odvolací soud mu nyní vyhověl, případ tak znovu projedná prvoinstanční pražský městský soud.

„Rozhodnutí soudu I. stupně zrušeno a věc vrácena soudu I. stupně k novému projednání,“ píše se v justiční databázi.

Vrchní soud v Praze rozhodoval o Šarochově odvolání ve čtvrtek v neveřejném zasedání. Mluvčí soudu Kateřina Kolářová ale novinářům řekla, že výsledek nesdělí, dokud rozhodnutí nedoručí státnímu zástupci a obhájcům. Písemné vyhotovení usnesení podle ní nelze očekávat dříve než za měsíc.

Soud osvobodil expremiéra Babiše a jeho někdejší poradkyni Nagyovou letos v lednu. Podle nepravomocného rozsudku se v řízení neprokázalo, že Babiš a Nagyová vyčlenili společnost Farma Čapí hnízdo z holdingu Agrofertu účelově proto, aby mohli požádat o dotaci. Důvodem pro vyčlenění firmy byly podle soudu spíše rodinné vztahy. Agrofert z Babišových svěřenských fondů a Farma Čapí hnízdo si navíc podle soudce Jana Šotta vzájemně nekonkurovaly na stejném relevantním trhu.

Státní zástupce Šaroch s tímto závěrem nesouhlasil. V odvolání žádal zrušení rozsudku a vrácení případu zpět k pražskému městskému soudu.

Policie se případem zabývala od roku 2015, Babiš s Nagyovou byli stíháni od roku 2017. Babiše musela ke stíhání několikrát vydat sněmovna, nejprve v září 2017, následně v lednu 2018 v novém složení a naposledy v březnu 2022. Pražský městský soud případ projednával od loňského září.