Neřeší se podstata a trvá dlouho, říká o kauze Čapí hnízdo advokát Jan Vučka

Co je podstatou kauzy Čapí hnízdo? Odlišuje se od ostatních tím, že obžalovaným je bývalý premiér? A jak by někdejší státní zástupce a dnes advokát reformoval justici? A co mají v hlavě ti, kteří rozhodují o osudech druhých? Hostem právního podcastu V hlavě byl advokát Jan Vučka.

Jako někdejší státní zástupce se ve veřejném prostoru vyjadřuje i ke kauze Čapí hnízdo. V té byl společně s ekonomkou Janou Nagyovou obžalován bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Oba byli nedávno u Městského soudu v Praze podruhé nepravomocně obžaloby zproštěni.

„Detailní rozbor důkazů dělat nemůžeme, ty zná jen soudce. A informace, které se o kauzách objevují v médiích, mohou být nepřesné,“ říká i na základě vlastních zkušeností Jan Vučka. Ale přesto je pro něj kauza překvapivá: u soudu se totiž neřeší samotná její podstata.

„Soud se neměl točit na formálních kličkách,” říká. „Podstata problému je, jestli Čapí hnízdo bylo uměle vyčleněno z Agrofertu a pak vráceno zpátky, nebo ne, a kdo ho doopravdy řídil.” Za zbytečnost označuje zjišťování toho, na jakém trhu podnikalo Čapí hnízdo a podobně.

Důkazní tma

Překvapující jsou podle advokáta Vučky i základní důkazy a argumenty. Většina základních důkazů je totiž do jisté míry vedlejších. Podstatné podle něj je, kdo firmu Čapí hnízdo opravdu řídil. „O tom by měla být spousta důkazů, protože nemůžete mít takto velkou firmu, aniž by se každý měsíc dělal kontroling, aniž by se každý měsíc někam posílaly výkazy,” říká Vučka.

O tom by mělo být ve firmě informováno mnoho lidí, od účetní, auditora přes bankéře až po „ajťáka”. „Místo toho, alespoň podle toho, co si přečtu v novinách, se diskutuje, že tam jeden den přišel nějaký stavbyvedoucí a před ním někdo řekl, že to je můj projekt a já jsem na to hrdý. To je vedlejší,” upozorňuje advokát Vučka.

Připouští ale možnost, že důkazy nejsou. Pak je ale třeba se ptát, proč nejsou a proč zmizely. Při provozu takhle velké firmy, v níž se za stavbu utrácí stamiliony, podle Vučky vzniknou stovky e-mailů. „Ty někde musí být. A kde jsou?” ptá se.

Dodává ale, že soudce případu Jana Šotta zná a pokud ten říká, že důkazy v případu nejsou, věří mu to. Proto je možné, že se dostatek důkazů nenašel, a proto je třeba uplatnit zásadu, že v případě nejasností je třeba obžalované zprostit obžaloby.

Státní zástupce není Batman nebo Superman

Role státního zástupce podle Vučky spočívá v tom, že je to úředník. „Není to Batman nebo Superman, jeho úkolem není prosazovat vlastní spravedlnost. Pokud předkládá obžalobu, tak jako profesionál ji má před soudem hájit a stát si za ní,“ přibližuje Vučka.

Je podle něj běžné, že případ nikdy není daný od začátku. I proto existuje role obhájců, kteří mohou případ změnit ve prospěch obžalovaného. Případ se vyvíjí s novými důkazy, svědky, je to něco, co je u soudu normální. Navzdory tomu, že v kauze Čapího hnízda státní zástupce Šaroch obžalobu napoprvé odložil, Vučka předpokládá, že se znovu odvolá. „On taky musí respektovat názor nadřízené instituce. Je to státní úředník a musí se řídit nadřízeným názorem,” vysvětluje.

Zajímavé bude sledovat, jestli začne takzvaný soudní ping-pong. Ten není v české justici výjimečný, ale je něčím, co právě Vučka systému vyčítá.

Politický vliv a délka vyšetřování

Fakt, že před soudem stanul vysoce postavený politik, podle advokáta nemělo vliv na soudce, ani na státního zástupce. „Spíš bych se ptal, jaký vliv to mělo na to prověřování daňové části Čapího hnízda. Daňové věci dělám pravidelně a vím jak dlouho trvá takové řízení,” dodává.

Podle Vučky by ve všech ostatních případech bylo takové řízení dávno vyřešené, ať už s jakýmkoliv výsledkem. Proč to trvá tak dlouho, je podle něj otázka na státní zástupce a vyšetřující policii. Podobné případy se z jeho zkušenosti řeší za polovinu doby, než jak dlouho trvá kauza expremiéra Babiše.

Jak by reformoval justici? Musí státní zástupce změnit způsob přemýšlení, pokud se stane advokátem? Proč musí být advokát trochu Perry Mason a trochu MacGyver? A jak by bylo možné podle něj ochránit peníze uložené v advokátní úschově? Poslechněte si celý podcast V hlavě s advokátem Janem Vučkou.