Kauza Čapí hnízdo se vrátila k pražskému městskému soudu

Městský soud v Praze má zpět kauzu Čapí hnízdo. Vrchní soud mu vrátil spis poté, co zrušil původní osvobozující verdikt nad předsedou opozičního ANO Andrejem Babišem a jeho bývalou poradkyní Janou Nagyovou. Městský soud nyní podle jeho mluvčí Štěpánky Tykajové rozešle usnesení o zrušení rozsudku státnímu zástupci a obhájcům.

Vrchní soud v Praze měl lhůtu pro vypracování odůvodnění rozhodnutí stanovenou do tohoto čtvrtka. Nakonec odeslal spis městskému soudu v úterý. „Mohu potvrdit, že spisový materiál (…) byl doručen zdejšímu soudu,“ uvedla mluvčí městského soudu. Stranám jsou podle ní rozsudky či usnesení vyšších soudů z hlediska procesního postupu zasílány bezodkladně.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch v obžalobě tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle vyšetřovatelů to udělal proto, aby společnost zdánlivě splňovala podmínky k získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Oba obžalovaní vinu od počátku odmítají.

Podle nepravomocného rozsudku městského soudu se v řízení neprokázalo, že Babiš s Nagyovou vyčlenili společnost Farma Čapí hnízdo z holdingu Agrofertu účelově proto, aby mohli požádat o dotaci. Agrofert, který Babiš později vložil do svěřenských fondů, a Farma Čapí hnízdo si navíc podle soudce Jana Šotta vzájemně nekonkurovaly na stejném relevantním trhu.

Vrchní soud v polovině září informoval o tom, že v neveřejném zasedání rozhodl o odvolání žalobce. Ten požadoval zrušení zprošťujícího rozsudku. Podle soudní databáze Infosoud bylo „rozhodnutí soudu prvního stupně zrušeno a věc byla vrácena soudu prvního stupně k novému projednání“.

Policie se případem zabývala od roku 2015, Babiš s Nagyovou byli stíháni od roku 2017. Babiše musela ke stíhání několikrát vydat sněmovna, nejprve v září 2017, následně v lednu 2018 v novém složení a naposledy v březnu 2022. Pražský městský soud případ projednával od loňského září, nepravomocný osvobozující rozsudek vynesl letos v lednu.