Žalobce se odvolal proti osvobozujícímu rozsudku v kauze Čapí hnízdo

Státní zástupce Jaroslav Šaroch podal odvolání proti osvobozujícímu rozsudku v kauze Čapí hnízdo, uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Případem se tak bude zabývat Vrchní soud v Praze. Na začátku ledna soud nepravomocně zprostil obžaloby bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou (dříve Mayerovou).

„Dnešního dne podal státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze prostřednictvím Městského soudu v Praze k Vrchnímu soudu v Praze odvolání ve věci mediálně označované jako kauza Čapí hnízdo,“ uvedl ve středu mluvčí pražských městských žalobců Aleš Cimbala. „Odvolání bylo podáno jako blanketní, tedy bez podrobnějšího odůvodnění. Odůvodnění bude následně, v dodatečné lhůtě (do 5. května 2023), doplněno,“ dodal.

Podle Babišova advokáta Michaela Bartončíka nejsou pro odvolání důvody. „Dokazování ve věci bylo provedeno zcela vyčerpávajícím způsobem. Neznám žádný nový důkaz, který by bylo možné provést. Stávající důkazy dle mého názoru nalézací soud hodnotil velmi kriticky, a to z pohledu obhajoby i obžaloby,“ uvedl obhájce. Nevidí důvody pro to, aby se obhájci či státní zástupce proti rozsudku odvolávali, neznamená to ale podle něj, že by obhajoba souhlasila se všemi dílčími závěry soudu. Babiš v SMS pro ČTK odkázal na Bartončíkovo vyjádření.

Žalobce se podle Cimbaly s písemným rozsudkem aktuálně seznamuje. „Zabývá se jednotlivými právními úvahami soudu a následně zváží, jakou argumentaci užije a jaké konkrétní skutečnosti odvoláním napadne,“ doplnil mluvčí.

Státní zastupitelství o podání odvolání uvažovalo už po lednovém vyhlášení verdiktu, čekalo ale na jeho písemné zdůvodnění. „Neboť však i po obdržení opisu rozsudku část pochybností považujeme nadále za důvodnou a též s ohledem na dřívější právní závěry vyslovené Nejvyšším státním zastupitelstvím při zrušení rozhodnutí o zastavení trestního stíhání, dospěl dozorový státní zástupce k závěru, že za dané situace nelze učinit jinak nežli odvolání podat,“ dodal.

Podle soudu nebylo Čapí hnízdo účelově vyčleněno

Kauza se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu Čapí hnízdo ve středních Čechách. Obžaloba vinila Nagyovou z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU, Babiše z pomoci k dotačnímu podvodu. Podle soudce se ale neprokázalo, že Babiš s Nagyovou vyčlenili společnost Farma Čapí hnízdo z holdingu Agrofertu účelově proto, aby mohli požádat o dotaci pro malé a střední podniky. Důvodem pro vyčlenění firmy byly podle něj spíše rodinné vztahy.

Agrofert z Babišových svěřenských fondů a Farma Čapí hnízdo si navíc podle soudu vzájemně nekonkurovaly, nepůsobily na stejném relevantním trhu. Podle soudce Jana Šotta proto nešlo jednoznačně určit, že by firma nárok na dotaci neměla, rozhodnout by to navíc mohly jen správní soudy. Obžaloba podle verdiktu neprokázala ani to, že by Nagyová v žádosti o podporu uvedla nepravdivé údaje.

Babiš po vyhlášení rozsudku řekl, že pro všechny české občany je dobrou zprávou, že žijeme v právním státě. Omluvil se za to, že kauzu v minulosti nazval politickým procesem. Trval ale na tom, že šlo o politické trestní stíhání. Nagyová uvedla, že kauza měla dopad na její rodinu, práci, známé či přátelství. Oba vinu od počátku odmítali.

Žalobce stíhání původně zastavil

Policie se případem zabývala od prosince 2015, Babiš s Nagyovou jsou stíháni od roku 2017. Původně kriminalisté obvinili více lidí včetně členů Babišovy rodiny a tehdejšího místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka. Stíhání Faltýnka a dalších tří lidí zrušil Šaroch v květnu 2018. O rok později zastavil stíhání všech zbylých obviněných včetně Babiše, přestože policie navrhovala podání obžaloby.

Tehdejší nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v prosinci 2019 po přezkumu obnovil stíhání Babiše a Nagyové. Zároveň potvrdil, že stíhání Babišových blízkých definitivně skončilo. Policisté po obnovení kauzy ukončili vyšetřování v květnu 2021, oba obviněné znovu navrhli obžalovat. Šaroch ale o několik měsíců později rozhodl, že je třeba případ vrátit k došetření, mimo jiné proto, aby policisté vyslechli Babiše mladšího.

Kriminalisté pak v září 2021 opět navrhli Babiše s Nagyovou obžalovat. Vyšetřování ale tentokrát zdrželo to, že Babiš v říjnových volbách znovu nabyl poslanecký mandát, a tím i imunitu. Sněmovna Babiše ke stíhání vydala na začátku března 2022, o necelé tři týdny později podal Šaroch na oba obviněné obžalobu. Pražský městský soud případ projednával od loňského září do letošního ledna.