Policisté opět navrhují obžalobu v kauze Čapí hnízdo. Doplněný spis předali státnímu zástupci

Pražští kriminalisté předali doplněný vyšetřovací spis v dotační kauze Čapí hnízdo Městskému státnímu zastupitelství v Praze. Podle mluvčího státního zastupitelství opět navrhují obžalobu. Doplnění spisu žádal dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch, který nyní rozhodne, zda podá obžalobu nebo rozhodne o vyřízení věci jinak. Obhájci premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jany Mayerové (nyní Nagyové) se s doplněným trestním spisem už seznámili, uvedl odpoledne Deník N.

„Věcí se nyní bude zabývat dozorový státní zástupce. Zvláštní lhůta pro zpracování věci nebyla prozatím stanovena, dle interních předpisů platí lhůta pro zpracování věci v délce dvou měsíců. Lhůta může být v odůvodněných případech prodloužena, zároveň však nemusí být využita v plném rozsahu,“ uvedl mluvčí státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Babiš i Nagyová jsou v souvislosti s udělením padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo obviněni z poškození finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu. Vinu dlouhodobě odmítají.

„Pražští kriminalisté doplnili úkony ve vyšetřování případu 'Čapí hnízdo' zadané dozorovým státním zástupcem. Dnes jsme předali spisový materiál na Městské státní zastupitelství v Praze,“ uvedla policie v pondělí na Twitteru.

Nahlédnout do doplněného spisu mohli obhájci obou obviněných. „Už jsme se seznámili se spisem Čapí hnízdo. Pro nás se nic nezměnilo a nic nového jsme se nedozvěděli. Seznamovali jsme se s tím zhruba hodinu,“ řekl Deníku N Babišův advokát Josef Bartončík, který spolu se svým bratrem Michaelem hájí oba obviněné.

Policisté letos v květnu navrhli Babiše i Mayerovou obžalovat, Šaroch z pražského městského státního zastupitelství jim ale kauzu vrátil koncem srpna k došetření, a to zejména proto, aby vyšetřovatelé doplnili výslechy svědků. Minulý týden tak například vypovídal premiérův syn Andrej Babiš mladší, který byl v kauze v minulosti obviněn a jeho stíhání bylo posléze zastaveno. Novinářům po svém výslechu řekl, že z něj otec udělal takzvaného bílého koně a že nikdy nechtěl být součástí dotačního podvodu.

Policie měla pro doplnění spisu lhůtu do minulého pátku. Městské státní zastupitelství v ten den uvedlo, že je ještě nutné provést administrativní úkony, například seznámení obviněných se spisem.

Farma Čapí hnízdo původně patřila premiérovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Babiš mladší už dříve uváděl, že farma byla od počátku projektem jeho otce. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. Premiér holding v roce 2017 vložil do svých svěřenských fondů.

V kauze Čapí hnízdo bylo obviněno 11 lidí včetně členů Babišovy rodiny. Šaroch postupně zastavil stíhání všech obviněných. Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však v prosinci 2019 po přezkumu obnovil stíhání premiéra Babiše a Mayerové. Zároveň potvrdil, že stíhání Babišových blízkých definitivně skončilo.

Poslance nelze podle ústavy trestně stíhat bez souhlasu sněmovny. Je tak pravděpodobné, že pokud Babiš v říjnových volbách obhájí poslanecký mandát, bude policie muset znovu žádat o jeho vydání. Poslanci už Babiše ke stíhání vydali dvakrát, nejprve v září 2017, následně v lednu 2018 v novém složení po sněmovních volbách, v nichž byl Babiš znovu zvolen.