Spolužák Jenda. Mělničtí gymnazisté shromáždili vzpomínky na Palacha

Události ČT: Spolužáci o Janu Palachovi (zdroj: ČT24)

„Lidi ho znají jako Jana Palacha, ale pro mě to vždycky bude Honza,“ říká Ivana Žižková, Palachova spolužačka z mělnického gymnázia. Na základě vzpomínek spolužáků a blízkých Jana Palacha, který se v roce 1969 upálil na protest proti rezignaci lidí po okupaci Československa, nyní vznikla publikace Spolužák Jenda.

Ivana Žižková se jako studentka procházela po chodbách mělnického gymnázia před více než padesáti lety. V její převážně dívčí třídě 3.B bylo jen pět kluků. V lavici za ní seděl tmavovlasý a tichý kluk. Jmenoval se Jan Palach.

„Honza byl velmi sečtělý. Vždycky když si něco přečetl, tak potom o přestávkách většinou chodil za profesorem Vrbou a různě o tom filozofovali, protože to Honza zvládal i v 16 letech,“ přiblížila Žižková. Podle ní byl trochu introvertní, ale spíš by mluvila o určité urputnosti.

„Když víte, jaký ten život měl konec, tak vás z toho pořád mrazí, protože nebudeme si vyprávět, že by každý z nás něco takového dokázal. Každopádně se před ním musím poklonit,“ řekla.

Jan Palach
Zdroj: ČT24

Žižková je jen jednou z Palachových tehdejších spolužaček a spolužáků, kteří nyní své vzpomínky předávají dál v publikaci nazvané Spolužák Jenda, kterou připravili současní studenti mělnického gymnázia.

Projekt vymyslela třídní profesorka Renata Špačková před dvěma lety. Spolu se svými studenty se zúčastnila i třídních srazů bývalých spolužáků Jana Palacha.

  • Jan Palach na mělnickém gymnáziu, tehdy střední všeobecně vzdělávací škole, studoval v letech 1963 až 1966.

„Něco jsme si samozřejmě trochu zjistili,“ přiblížil jeden z dnešních studentů Vojtěch Deliš. „Ale nemyslím si, že jsme věděli úplně ty podrobnosti, které jsme se dozvěděli až dál,“ podotkl. Další ze studentů Jan Sklenář dodal, že Palacha vnímal jako člověka, který vybočoval ze skupiny, ale nakonec zjistil, že zábavu nezkazil a se spolužáky se bavil.

„Jednalo se nám o Janovu osobnost jako takovou, abychom si z něj také něco dokázali vzít. Především určitou občanskou angažovanost našich studentů a nás všech,“ poznamenala Špačková.

Mělnické gymnázium samo o sobě je trvalou připomínkou Palachovy osobnosti. Už v roce 1969 usiloval tehdejší ředitel Bohuslav Venhoda o to, aby škola mohla být pojmenována podle Jana Palacha. Nastupující normalizace to ale neumožnila. Gymnázium tak dostalo název podle svého nejslavnějšího absolventa až v roce 1990.