Jan Palach studoval i na VŠE. Ta mu odhalí pamětní desku

Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE) odhalí novou pamětní desku Janu Palachovi a po svém bývalém studentovi pojmenuje atrium. Slavnostní akt chystá škola na Palachův týden – na 16. ledna odpoledne. České televizi to řekla mluvčí VŠE Martina Mlynářová.

Palachova pamětní deska bude na pražském Žižkově na zdi Staré budovy u výtahu. Její odhalení plánuje VŠE u příležitosti Palachova týdne na 16. ledna ve tři hodiny odpoledne.

„Aktu se zúčastní třeba zástupci České konference rektorů, vedení VŠE nebo spolužáci Jana Palacha,“ informovala mluvčí Martina Mlynářová. Autorkou návrhu desky je studentka Akademie výtvarných umění Dagmar Morová.

Deska má dalším generacím studentů připomínat Palachův odkaz. Právě na VŠE totiž studoval. „Byl studentem oboru Ekonomika zemědělství v letech 1966 až 1968 a právě tady se poprvé aktivně zapojil i do studentského života,“ řekla mluvčí VŠE s tím, že na jaře roku 1968 pomáhal Jan Palach založit Akademickou radu studentů.

V rámci Palachova týdne plánuje vysoká škola ještě jednu novinku – po Janu Palachovi pojmenuje jednu část areálu. „Při té příležitosti bude také nově pojmenováno atrium na VŠE, ponese jméno Jana Palacha,“ sdělila mluvčí.