Soud ukázal záznam, jak Elischer počítá peníze. Nejsou z úplatku, nevěřím bankám, vysvětloval obžalovaný soudce

UDÁLOSTI: Pokračuje hlavní líčení v kauze Ivana Elischera z pražského vrchního soudu (zdroj: ČT24)

Městský soud v Praze přehrál na líčení se soudcem Ivanem Elischerem záznam z kamer, na kterém muž obžalovaný z korupce přepočítává ve své kanceláři peníze. Obžaloba uvádí, že jsou z přímých úplatků, Elischer ale korupci odmítá a tvrdí, že měl u sebe hodně peněz v hotovosti, protože nevěří bankám. Na dalších záznamech se soudce Vrchního soudu v Praze baví se svým známým o trestech v kauze, kterou se zabýval Elischerův odvolací senát.

Kamerové záznamy, které městský soud během líčení se soudcem Elischerem přehrál, vznikly na podizm 2017. Na jednom je vidět, jak Elischer ve své kanceláři počítal velké množství bankovek. Následně je rozdělil do několika obálek a uložil do svého pracovního stolu. Podle státního zástupce šlo zhruba o 950 tisíc korun a soudce obvinil, že šlo o přímý úplatek, který dostal.

Elischer to odmítl. Odkázal na svou předchozí výpověď, v níž kategoricky popřel, že by měl v ruce peníze pocházející z trestné činnosti. Uvedl, že nedůvěřuje bankám, a proto si vydělané peníze raději ponechává v hotovosti.

Nyní také zpochybnil částku, o které žalobce hovořil. Soudu řekl, že neví, jak vyšetřovatelé, z jejichž zjištění obžaloba vychází, k částce dospěli. Míní, že ze záznamu není patrné, o kolik peněz jde. Ivan Elischer nicméně podle policistů ve své kanceláři měl statisícové částky – když jej v březnu 2018 zadrželi, v jeho kanceláři vyšetřovatelé zajistili několik obálek s celkem 223 tisíci korun.

Videa s Nguyenem Quoc Hungem

Záznamy z kamer, které umístili policisté do soudcovy kanceláře, se v procesu s Ivanem Elischerem nepouštěly poprvé. Již v minulosti soud přehrál záznamy schůzek, které se odehrávaly od srpna 2017, nyní pokračoval říjnovými a listopadovými záznamy z téhož roku. Na jednom ze záběrů Elischer hovoří s Nguyenem Quoc Hungem, který je obžalován spolu s ním, o rozsudcích, kterými se tehdy zabýval Elischerův odvolací senát na vrchním soudu, a o možnosti zmírnit udělené tresty.

Hung na záznamu soudce přesvědčoval o tom, aby dvěma obžalovaným snížil tresty z deseti na sedm let vězení. Elischer nabídl snížení trestu na spodní hranici trestní sazby, tedy osm let, a zmínil se, že v rozsudku zruší propadnutí peněz.

Elischer po přehrání záznamu řekl, že je pořízen zjevně po první předporadě odvolacího senátu, kdy už se soudci případ probral, a věděl proto, jakým směrem se bude jejich rozhodnutí ubírat. Dodal, že předtím hovořil i se státní zástupkyní a řekl jí totéž. „Záznam je vytržený z kontextu,“ řekl. 

Obžaloba spojuje pořízené záznamy s rozsudkem, který vynesl Elischerův odvolací senát 31. října 2017. Tehdy snížil tresty některým obžalovaným z drogové trestné činnosti. Obžaloba také tvrdí, že jim zrušil tresty propadnutí věcí a finanční hotovosti, které jim uložil Krajský soud v Ústí nad Labem. Od Hunga za to podle spisu dostal nejméně milion korun.

Státní zástupce tvrdí, že Elischer vycházel vstříc Hungovým požadavkům od roku 2013. V neveřejných rejstřících pro něj lustroval pachatele z řad Vietnamců, v několika případech také za úplatek zmírnil stíhaným Vietnamcům trest, v jedné kauze naopak tresty zvýšil, když obžalovaní nepřistoupili na nabídku jeho „služeb“, tvrdí obžaloba.

Ivan Elischer v létě ve výpovědi před soudem řekl, že Hungovi poskytoval zdarma právní rady, a připustil, že mu poskytl informace z neveřejných rejstříků, ale nic víc. „Česky neumí, takže pro něj by to bylo velmi komplikované, aby s tím soudem komunikoval. Mně to přišlo snažší to takto zařídit,“ vysvětloval soudce.

Obžalobě čelí kromě Elischera a Hunga i dvě Vietnamky za poskytnutí úplatku a dva jejich krajané, kteří se podle obžaloby na zprostředkování úplatků podíleli.