Elischer podal trestní oznámení na soud kvůli své vazbě

Soudce pražského vrchního soudu Ivan Elischer obžalovaný ze zmanipulování odvolacích řízení a přijímání úplatků podal trestní oznámení na senát pražského městského soudu. Stěžuje si, že ho soud v září nezákonně poslal do vazby.

Pražský městský soud na Elischera uvalil vazbu v polovině září kvůli tomu, že se před jedním z hlavních líčení snažil působit na jednu ze svědkyň prostřednictvím její advokátky. Pobyt ve vazební cele mu měl zabránit v dalších případných pokusech ovlivňovat svědky. Rozhodnutí zrušil olomoucký vrchní soud, zatím ale není jasné, z jakého důvodu.

Podle Elischera byla vazba nezákonná, na soudkyni Veroniku Cukerovou a její senát proto podal trestní oznámení k Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze kvůli zbavení osobní svobody a zneužití pravomoci úřední osoby. Zároveň poslal podnět k zahájení kárného řízení ministryni spravedlnosti Marii Benešové a podnět předsedovi pražského městského soudu k odvolání přísedících.

Elischer také znovu při pondělním přelíčení podal námitku podjatosti na celý soudní senát i na státního zástupce Vladimíra Pazourka. „Senát nejenže není schopen, ale není ani ochoten nestranně postupovat,“ uvedl mimo jiné obžalovaný.

Cukerová námitku podjatosti zamítla. „Ani jeden z členů senátu Městského soudu v Praze obžalovaného ani jeho obhájkyni nezná, nemá k nim jakýkoli vztah, na výsledku řízení nemá žádný zájem. Členům senátu nejsou známy jakékoli skutečnosti, pro které by mohli být vyloučeni z projednávání této trestní věci,“ vysvětlila Cukerová.

I Pazourek rozhodl, že podjatý není. Proti rozhodnutím podal Elischer stížnost, kterou budou řešit Vrchní soud v Olomouci a Vrchní státní zastupitelství v Praze. Podjatost senátu namítal Elischer už poté, co ho soud do vazby poslal. Cukerová ji ale zamítla, což posléze potvrdil i olomoucký soud. Podle soudkyně se situace od té doby nezměnila.

Soudce Elischer podle obžaloby mimo jiné od roku 2013 lustroval pro dalšího obžalovaného - Nguyena Quoca Hunga - pachatele z řad Vietnamců v neveřejných rejstřících. V několika případech pak údajně stíhaným Vietnamcům zmírnil za úplatek trest za drogovou kriminalitu a v jedné kauze naopak tresty zvýšil ze msty, protože obžalovaní nepřistoupili na žádost o úplatek.

Z předchozího hlavního líčení vyplynulo, že Elischer měl v kanceláři v listopadu 2017 zhruba 950 tisíc korun. Policie tam v březnu 2018, kdy muže zadržela, zajistila 223 tisíc korun. Elischer vinu popírá.

Obžalobě čelí kromě Elischera a Hunga i dvě Vietnamky za poskytnutí úplatku a dva jejich krajané, kteří se podle obžaloby na zprostředkování úplatků podíleli.