Soud pustil z vazby učitelku v důchodu, kterou obžaloba viní spolu se zubařkou z vraždy muže

Učitelku v důchodu, která čelí společně se středočeskou zubařkou obžalobě z vraždy muže v Praze, propustil soud z vazby. Vyšlo to najevo při úterním zasedání, při němž pražský městský soud rozhodoval o vazbě druhé obžalované. Soud chtěl původně zahájit hlavní líčení, propuštěné seniorce se mu ale nepodařilo předvolání doručit včas. Proces proto začne až 26. dubna.

Dvaatřicetiletá zubařka a pětašedesátiletá důchodkyně podle obžaloby usmrtily zubařčina partnera po půlnoci na 4. října 2022 v bytě důchodkyně v pražských Hájích. Obžaloba uvádí, že vystudovaná doktorka pedagogiky předtím zubařku utvrzovala v tom, že musí muži vyhovět v jeho přání zemřít. Podle státní zástupkyně pak muž dobrovolně spolkl lék, který měl zklidňující a hypnotické účinky. Zubařka ho poté řízla skalpelem do třísla a na zápěstí a vpíchla mu celkové anestetikum. Právě na akutní otravu touto látkou muž podle obžaloby zemřel.

Ženy čekaly na hlavní líčení v pankrácké vazební věznici. U starší z nich ale Obvodní soud pro Prahu 4 nedávno rozhodl o tom, že obavy z pokračování v trestné činnosti či z jejího útěku již netrvají. Státní zástupkyně si proti tomu podala stížnost, kterou ale městský soud minulý čtvrtek zamítl, a žena se tak dostala na svobodu.

Obě ženy čelí obžalobě z vraždy, za což jim hrozí 12 až 20 let vězení. Obhajoba se závěrem státního zastupitelství nesouhlasí. „Mám za to, že tato právní kvalifikace rozhodně není na místě,“ řekla novinářům u soudu advokátka starší z žen Tereza Sejkorová.

V úvahu by připadal i trestný čin účast na sebevraždě, za který lze uložit maximálně tříleté odnětí svobody. Spáchá ho ten, „kdo jiného pohne k sebevraždě nebo jinému k sebevraždě pomáhá“. Státní zástupkyně nicméně vychází z toho, že usmrcený muž si při činu nepočínal aktivně a nevyvíjel žádnou činnost směřující k jeho skonu.

Obě ženy s mrtvým mužem zůstaly v bytě. Podle obžaloby vyčkávaly u jeho postele, až jeho tělo zmizí, protože jim to před svou smrtí sliboval. Když tělo do dalšího dne nezmizelo, uklidily, převlékly se a došly věc společně oznámit na policii. Podle některých informací ženy patřily k duchovnímu společenství. Znalecký posudek z oboru religionistiky ale v kauze zatím nevznikl.