Sokolové zakončili svůj slet hromadnými skladbami

Události: Skončil Všesokolský slet (zdroj: ČT24)

Hromadnými skladbami vyvrcholil sedmnáctý všesokolský slet v Praze. Na fotbalovém stadionu v pražském Edenu během čtvrtečního večera a pátečního odpoledne cvičilo na dvacet tisíc Sokolů, a to všech generací. Zhruba patnáct set jich přijelo za zahraničí – například z USA, Austrálie nebo Ukrajiny. Hromadných skladeb bylo celkem šestnáct. Týdenní akce nabídla také výstavy, koncerty či akrobatická vystoupení v centru Prahy.

„Radost z pohybu, obětavost pro druhé, vztah k zemi, svobodě a demokracii,“ vyzdvihl základní odkaz sokolů starosta České obce sokolské Martin Chlumský.

Při zahájení čtvrtečního večerního programu pozdravil účastníky sletu prezident Petr Pavel, který Chlumskému předal prezidentský prapor. Během zahájení i prvních skladeb pršelo, mnozí tak cvičili za deště. „Toho bohdá nebude, aby český sokol z mokrého trávníku utíkal,“ pronesl prezident.

Sokol patřil už od svého vzniku před více než 160 lety k hlavním hybatelům českého sportovního, kulturního i politického života. Vrcholem byly a jsou právě slety, první se konal 18. června 1882 na pražském Střeleckém ostrově. Aktuálně má Sokol 160 tisíc členů, polovina z nich je mladší osmnácti let. Významnými členy Sokola byla například celá rodina prezidenta Tomáše G. Masaryka.