Sokol je organizace mladá duchem i členskou základnou, říká starosta Chlumský

Události, komentáře: Marek Tesař a Martin Chlumský o všesokolském sletu (zdroj: ČT24)

Naším úkolem je představit Sokol jako moderní spolek a slet je pro to obrovskou příležitostí, uvedl v pořadu Události, komentáře člen České obce sokolské, který má na starost marketing a komunikaci, Marek Tesař. Starosta České obce sokolské Martin Chlumský zmínil, že představa, že jde o událost starších lidí, neodpovídá realitě. Více než dvě třetiny naší členské základny mají do šestadvaceti let a dětí do osmnácti let máme skoro padesát procent, podotkl.

Sokolové ve čtvrtek večer představí na XVII. všesokolském sletu první program hromadných skladeb na fotbalovém stadionu v Edenu v Praze. Hromadnými skladbami ve čtvrtek a v pátek vrcholí program sletu, který v neděli oficiálně zahájilo představení hry Lucerna od Aloise Jiráska v Národním divadle.

„Máme sokolské patero, které definuje naše hodnoty, to je sport pro všechny, občanství, komunita, osobnost a laskavost. Když vezmete ty první písmena slov, tak složíte slovo Sokol. A právě to vlastenectví my nejlépe dokazujeme činy, že se staráme o okolí, že vedeme Čechy k pohybu, že máme celou řadu dobrovolníků, kteří vedou cvičení, a to je i součást vztahu k té zemi, a to je to, co sokolové umí a vždycky dělali a vždycky dělat budou,“ vysvětlil Chlumský.

Podotkl, že Sokol je organizace mladá duchem i členskou základnou. „Dětí do osmnácti let máme skoro padesát procent celé členské základny,“ podotkl.

Také podle Tesaře není pravda, že členskou základnu tvoří starší lidé, právě naopak. „Máme nejmodernější metodiku cvičení, kterou naši metodici studují v zahraničí. Takže se snažíme přinášet nejmodernější trendy v tom, jak sport a pohyb dělat správně,“ podotkl.

Zmínil, že jde o obrovský spolek, který je postaven na jednotách a místních komunitách. „Když se sejdeme všichni, tak jsme jedna velká rodina a atmosféra je krásná. Ti lidé jsou vděční, že jsou spolu, a zažívají něco obrovského,“ vysvětluje Tesař. Zmínil, že sokolové jsou často hybnou silou obcí či komunit, protože v každé páté obci je jednota či sokolovna. „Ta sokolská síla je opravdu schopná společnost proměnit.“ Zmínil, že Sokol vede Čechy už od dětství k pohybu a aktivitě.