TÉMA

Eden

Projekty, které mají změnit tvář Moravskoslezského kraje, jsou v ohrožení. Chybí razítko z ministerstva

Významné projekty, které se mají zasadit o proměnu Moravskoslezského kraje, tlačí čas. Zkolaudované mají být do roku 2027, zatím však čekají na schválení na ministerstvu životního prostředí. Z třinácti staveb, které mají v regionu vyrůst za peníze z Operačního fondu spravedlivé transformace, stíhá kraj s jistotou postavit v termínu jenom jeden – Moravskoslezskou vědeckou knihovnu v Ostravě.
8. 2. 2024|

Zimní stadiony rozpouštějí led. Reagují tak na energetickou krizi

Provoz zimních stadionů od ledna výrazně podražil – to proto, že jejich provozovatelům s koncem minulého roku skončily zafixované ceny elektrické energie a tepla. Provozovatelé zimních stadionů řekli České televizi, že na konci sezony platí až dvakrát více, než tomu bývalo dříve. Někteří kvůli tomu předčasně ukončili sezonu nebo zvýšili ceny pronájmu a vstupného.
20. 4. 2023|

Praha má novou železniční zastávku Zahradní Město. V budoucnu by měla trať vést i na letiště

Cestující po pražské železnici mohou od pátku využívat novou stanici Praha - Zahradní Město, která je součástí nového přestupního terminálu. Na pražském hlavním nádraží se pak nově prodlouženým podchodem dostanou z centra města až na Žižkov. Obě stavby v pátek slavnostně otevřela Správa železnic. Na hlavním nádraží pokračuje také rekonstrukce historické Fantovy budovy.
24. 9. 2021|

Nová a složitá pravidla. K tanci je potřeba test, nad tři tisíce lidí na akci už ale jen test nestačí

Pro hromadné akce začnou platit nová pravidla. Od začátku srpna se jich bude moct zúčastnit víc lidí a povolený bude nově také tanec. Pravidla jsou ale poměrně složitá a mají řadu podmínek. Nad limit 3 tisíc diváků už nestačí test, všichni další zájemci musí být plně očkovaní nebo prodělat v posledních 180 dnech covid-19.
27. 7. 2021|

Vlaky se začnou řídit novým jízdním řádem. Změn přináší málo, ale je to ticho před jarními výlukami

S druhou prosincovou nedělí začne platit železniční jízdní řád pro příští rok. Spolu s ním se mění i většina autobusových jízdních řádů a změny připravili také někteří provozovatelé MHD. Největšími železničními novinkami je otevření nové trati a nové zastávky v jižní části Prahy a změna dopravce rychlíků z Liberce do Ústí nad Labem i do Pardubic, kde nově začne jezdit Arriva. Na nejdůležitějším tahu z Prahy do České Třebové potom nastane klid před bouří. Velká změna totiž přijde až v dubnu, kdy začnou dvě rozsáhlé rekonstruce.
11. 12. 2020Aktualizováno13. 12. 2020, 09:27|

Nástupiště nového nádraží již stojí, ale stavba tratě z Vršovic do Hostivaře potrvá ještě rok

Byť již ve štěrku leží část kolejí a nad nimi se tyčí nástupiště budoucích nádraží, potrvá ještě déle než rok, než začnou jezdit vlaky po nové trati z pražských Vršovic do Hostivaře. Na čtyřkolejné trati, která povede po jiné trase než současná trať přes Strašnice, budou vlaky nově zastavovat na Edenu a Zahradním Městě, naopak nynější strašnická zastávka zanikne.
25. 8. 2020|

Evropská centrála společnosti CITIC dostala mocného šéfa. Slavii nadále řídí Tvrdík

Předsedou představenstva CITIC Europe Holdings se stal Cchaj Chua-siang, který je také předsedou dozorčí rady celé mateřské čínské korporace CITIC Group. Na svém twitterovém účtu o tom informoval člen vedení firmy Jaroslav Tvrdík. Uvedl, že on sám nadále plně zodpovídá mimo jiné za fotbalovou Slavii Praha, kde je předsedou představenstva.
14. 12. 2019|

Klimatičtí aktivisté se pokusili zablokovat křižovatku Eden, policie je vytlačila. Chystají další protesty

Aktivisté z hnutí Extinction Rebellion se v pátek ráno pokusili zablokovat dopravu na křižovatce Eden v pražských Vršovicích. Pohotovostní jednotka policie je z frekventované křižovatky ulic Vršovická, Bělocerkevská a U Slavie brzy vytlačila. Hnutí avizovalo, že v Praze v sobotu provede další dopravní blokády, místa ale tají.
11. 10. 2019|

S Gottem se lidé mohou rozloučit po celém Česku. Chystají se piety i kondolenční knihy

Česko se loučí se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem. Kondolenční knihy mohou lidé podepsat v umělcově rodné Plzni, v Brně, Olomouci nebo Českých Budějovicích. Vzkazy může veřejnost zanechat i v on-line podobě. Spontánní pietní místa vznikla u Gottovy pražské vily nebo jeho chalupy v Doubici na Děčínsku. Budou-li souhlasit pozůstalí, zpěvák bude mít státní pohřeb.
2. 10. 2019Aktualizováno2. 10. 2019, 22:26|

Demolice, nebo nákladná oprava. Podle statika je kulturní dům v Edenu v žalostném stavu

Posudek statika ohledně stavu kulturního domu Eden v Praze 10 dopadl zle; podle místostarosty Filipa Humplíka je budova z 80. let ve velmi špatném stavu, nesplňuje hygienické normy, zatéká do ní a trpí velkými tepelnými úniky. Její oprava by tak vyšla na stovky milionů korun. Vedení Prahy 10 chce o budoucnosti Edenu rozhodnout na přelomu září a října.
30. 7. 2019|