Zimní stadiony rozpouštějí led. Reagují tak na energetickou krizi

Provoz zimních stadionů od ledna výrazně podražil – to proto, že jejich provozovatelům s koncem minulého roku skončily zafixované ceny elektrické energie a tepla. Provozovatelé zimních stadionů řekli České televizi, že na konci sezony platí až dvakrát více, než tomu bývalo dříve. Někteří kvůli tomu předčasně ukončili sezonu nebo zvýšili ceny pronájmu a vstupného.

Zimní stadion Eden, kde trénuje hokejový tým pražské Slavie, býval v posledních letech v provozu celoročně. Letos ale kvůli vysokým nákladům zavře. „Právě z důvodu zdražování energií jsme se letos rozhodli upustit od celoročního provozu ledové plochy a v květnu a červnu budeme mít rozpuštěno,“ říká tiskový mluvčí HC Slavia Jakub Mezlík.

Dodává, že v tomto období hokejisté led využívali v kombinaci se suchou přípravou nebo jej klub pronajímal pořadatelům různých turnajů.

Kratší sezonu budou mít i hokejisté v Trutnově. „V rámci úspor energií bude sezona 2023/2024 na zimním stadionu odstartována až v září. Letní soustředění v srpnu se bohužel z ekonomických důvodů nekoná,“ říká zástupce správce nemovitostí Trutnov Radek Horák.

Další navýšení by bylo likvidační, obávají se provozovatelé

S ekonomickými potížemi se potýká i zimní stadion ve Velkém Meziříčí. Od ledna nemá zafixované ceny energií, a tak je musí platit podle aktuálních cen na trhu. „Cena je zatím za první tři měsíce zhruba 2,5krát vyšší než dříve. Navýšení je tedy značné a zatěžující městský rozpočet,“ říká ředitel sportoviště Michal Hořínek.

Stadion proto zdražil. „Museli jsme zdražit pronájem ledové plochy zhruba o čtvrtinu s tím, že zbytek dokrývá město. Další navýšení by bylo likvidační jak pro hokejový klub, tak pro městskou ligu,“ konstatuje Hořínek.

Zdražovat museli ceny pronájmu i v zimním stadionu Eden. „Náklady na provoz zimního stadionu se oproti loňskému roku zvedly více než o polovinu. Z toho důvodu proběhlo drobné navýšení ceny pronájmu ledové plochy,“ říká tiskový mluvčí HC Slavia Jakub Mezlík.

Udržení cen jako podpora sportování veřejnosti

Skoro dvakrát více než loni musí platit také zimní stadion v Plzni. „Od 1. ledna 2023 máme navýšenou cenu elektřiny zhruba o 90 procent. Energie nám platí město Plzeň, které zimní stadion vlastní a rozhodlo se ceny pro tuto sezonu zachovat,“ říká ředitel zimního stadionu Plzeň Michal Kratochvíl. Dodává, že v příští sezoně ale budou muset zdražit.

V Rumburku podle odhadů provozovatele zaplatí za dva měsíce odběru plynu tolik jako za celý minulý rok – 135 tisíc korun. „Odhaduji, že to, co jsme protopili za celý minulý rok, jsme letos protopili za leden a únor,“ říká ředitel organizace Správy rumburských areálů sportu Petr Voldřich.

Přesto rumburský stadion pronájmy nezdražil. „Jsme městská příspěvková organizace, která je z velké části financovaná zřizovatelem, městem Rumburk. Po dohodě s ním jsme se rozhodli nezvyšovat ceny vstupenek a pronájmů. Udržení našich cen bereme jako podporu sportu a volnočasových aktivit naší veřejnosti,“ dodává Voldřich.

Podle provozovatele zimního stadionu v České Třebové se zdražení dotklo všech odvětví údržby těchto stadionů. „Zimní stadiony mají celkem náročnou technologii, na kterou je zapotřebí nespočet revizí, a vyžadují spoustu údržby, která samozřejmě také zdražuje. Co se týče chlazení, na tom se šetřit nedá,“ říká vedoucí zimního stadionu v České Třebové Jaroslav Šimek. „Situace není vůbec dobrá, ale budeme se snažit nějak přežít,“ dodává Šimek.