Projekty, které mají změnit tvář Moravskoslezského kraje, jsou v ohrožení. Chybí razítko z ministerstva

Hrozí zpoždění transformačních projektů zásadních pro rozvoj Moravskoslezského kraje (zdroj: ČT24)

Významné projekty, které se mají zasadit o proměnu Moravskoslezského kraje, tlačí čas. Zkolaudované mají být do roku 2027, zatím však čekají na schválení na ministerstvu životního prostředí. Z třinácti staveb, které mají v regionu vyrůst za peníze z Operačního fondu spravedlivé transformace, stíhá kraj s jistotou postavit v termínu jenom jeden – Moravskoslezskou vědeckou knihovnu v Ostravě.

Peníze mají zamířit například do Karviné, která je známá spíš díky dolům a uhlí. Podle transformačních plánů kraje má na prázdných pozemcích hned vedle města vyrůst výzkumná zahrada, která krajině navrátí život. „Pokud to vyjde, tak v den, kdy vyjede poslední vozík ze šachty ČSM, klepne se na základní kámen Edenu,“ řekl náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS).

Právě tento projekt v uhelném regionu chválí i odborníci. „Za mě je to skutečně jeden z těch velice silných transformačních projektů, který by měl přinést regionu zájem ze strany nových studentů, ze strany vědecko-výzkumných pracovníků, ze strany turistů,“ míní rektor Slezské univerzity v Opavě Tomáš Gongol.

Eden, který má stát dvě a půl miliardy korun, ale nelze postavit bez finanční podpory Evropské unie. Podobně je to u dalších dvanácti strategických projektů, které mají Moravskoslezský kraj podle vize hejtmanství proměnit a zbavit ho nálepky regionu zasaženého těžbou, nezaměstnaností a odlivem mladých lidí. „Jde o investici do něčeho, co nám umožní přejít z černého k tomu zelenému. Všechny projekty mají jedno společné – nejpozději o prázdninách roku 2027 musí zažádat o kolaudaci,“ připomněl Unucka.

Zdlouhavý proces schvalování

Problém je ale v tom, že to naprostá většina z nich nestihne. Kraji tak hrozí, že přijde až o deset miliard korun z evropského transformačního fondu. Většina projektů teď čeká na schválení na ministerstvu životního prostředí. „Proces hodnocení trvá 120 kalendářních dnů. K tomu dodáváme, že v rámci procesu formálního hodnocení se projekty ještě doplňují a zpřesňují se údaje, které jsou ve studiích. Během těchto doplnění se lhůta pro hodnocení zastavuje. Z tohoto důvodu se protahuje dokončení hodnocení,“ vysvětlila mluvčí resortu Veronika Krejčí.

Vedení kraje se ale vzdát nehodlá. „Určitě budeme chtít po ministerstvu a po Bruselu výjimku, která nám umožní posunout termíny,“ uvedl moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO).

Podle mluvčího Zastoupení Evropské komise v Česku Václava Lebedy má stejně jako české úřady i Komise zájem na tom, aby se projekty strategického významu, které splňují kritéria pro financování, realizovaly. „Komise je proto s vnitrostátními řídícími orgány v neustálém kontaktu a poskytuje maximální součinnost, aby se tak stalo,“ dodal.

Zda ale termín nakonec bude možné posunout, Evropská komise nepotvrdila. Podle původního harmonogramu by tak kraj stihl zhotovit jediný projekt – vědeckou knihovnu v Ostravě, které se říká Černá kostka.