Nová a složitá pravidla. K tanci je potřeba test, nad tři tisíce lidí na akci už ale jen test nestačí

Události: Nová pravidla pro hromadné akce (zdroj: ČT24)

Pro hromadné akce začnou platit nová pravidla. Od začátku srpna se jich bude moct zúčastnit víc lidí a povolený bude nově také tanec. Pravidla jsou ale poměrně složitá a mají řadu podmínek. Nad limit 3 tisíc diváků už nestačí test, všichni další zájemci musí být plně očkovaní nebo prodělat v posledních 180 dnech covid-19.

Od začátku epidemie hraje například v jednom karlovarském baru hudba hlavně jako kulisa. Dřív se tady na ni ale i tancovalo. Znovu to bude možné od neděle. Zákazníci, kteří budou chtít vstoupit na parket, ale budou muset splnit přísnější podmínky než ti, kteří sem přijdou jen posedět.

S výjimkou kompletně naočkovaných nebo těch, kteří covid-19 prodělali, budou lidé k tanci potřebovat test starý nejvýše 24 hodin. Ke vstupu do restaurace přitom bude dál stačit negativní výsledek starý nejvýše 72 hodin. „Ty lidi si můžu otestovat a otestuju si je, pokud si o to řeknou. Pokud si o to neřeknou, já to nebudu kontrolovat,“ sděluje Zina Voráčková ze Sport baru Bacardi.

Nová pravidla budou platit i pro hromadné akce. Od neděle se jich bude moct zúčastnit víc lidí než dosud. Kapacita venkovních sportovních a kulturních akcí se zvyšuje z 5 tisíc na 7 tisíc lidí a uvnitř z 2 tisíc na 3 tisíce lidí. V případě, že během nich budou sedět, bude kapacita dokonce neomezená. Test ale ke vstupu bude stačit nejvýše třem tisícům účastníků, zbytek bude muset mít buď kompletní očkování, nebo potvrzení o prodělání covidu před méně než půl rokem.

Jde hlavně o organizované akce, kde se sedí

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) sdělil, že organizátoři mají ohlídat, že při počtu nad 3 tisíce lidí prodají vstupenky jen těm, kteří mají ukončené očkování nebo prodělali covid. „Pokud samozřejmě to není organizovaná akce, není tam nějaký regulovaný vstup, tak máte pravdu, že je to dost komplikované, asi prakticky nemožné. Ale bavíme se skutečně jen o akcích, kde jsou místa k sezení,“ konstatoval Vojtěch.

Například na stadion do pražského Edenu se vejde až dvacet tisíc sedících diváků. Většina z nich tak bude potřebovat očkování nebo potvrzení o prodělané nemoci. Jen s testem budou moci na stadion přijít maximálně tři tisíce fanoušků. Přednost budou mít ti s permanentkou.

„Slavie v této chvíli má devět tisíc držitelů permanentních vstupenek. Ti na svých elektronických účtech označí, zda prodělali covid nebo mají certifikát dokončeného očkování,“ sděluje předseda představenstva SK Slavia Jaroslav Tvrdík. Podle toho vedení zjistí, jak velkou část ze tří tisíc míst pro lidi s testem může dát do volného prodeje.