Od srpna může být na kultuře či sportu 7 tisíc lidí venku a 3 tisíce uvnitř. Podle Vojtěcha je situace stagnující

Od neděle 1. srpna bude moci být na sportovních a kulturních akcích až 7000 lidí venku a 3000 osob uvnitř s testem na koronavirus, po prodělání onemocnění covid-19 v posledních 180 dnech nebo s očkováním. Kapacita dějiště ale bude moci být plně využita, nad zmíněné limity ji však budou moci doplnit pouze lidé po covidu nebo s vakcínou. Změny na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ministr oznámil i další změny v opatřeních.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

U stojících diváků se od srpna zmenší povinné rozestupy. Aktuálně platí nutnost čtyř metrů čtverečních na osobu, od srpna to budou dva metry čtvereční.

Od začátku srpna také budou moci lidé v tanečních podnicích při doložení bezinfekčnosti tancovat. „Umožníme tanec osobám, které jsou očkované, nebo do 180 dní od prodělání onemocnění (covid-19), nebo doloží test, který není starší než 24 hodin,“ řekl ministr.

Změny v bazénech, na zámcích nebo v zoo

Od 1. srpna přijdou i další změny. V bazénech a na koupalištích nebude omezena kapacita, nyní ji mohli provozovatelé naplnit na 75 procent. Do bazénů a na koupaliště budou mít podle Vojtěcha nadále přístup jen lidé, kteří jsou očkovaní, v posledních 180 dnech prodělali nemoc covid-19 nebo se nechali otestovat antigenním, případně PCR testem.

Na zámcích, v zoo a na dalších místech při organizovaných prohlídkách do 20 lidí zase nebude třeba prokazovat bezinfekčnost. Vnitřní výstavní a podobné prostory si budou moci od 1. srpna také vybrat, zda naplní kapacitu podle metrů čtverečních nebo na 75 procent. Vláda také s účinností od srpna zrušila omezení počtu sportovců při přípravě.

Vláda k úpravám opatření podle Vojtěcha přistoupila na základě toho, že epidemická situace je stagnující, do jisté míry se podle něj možná zlepšuje. „Nepozorujeme žádné zásadní negativní aspekty, ať jsou to počty pozitivních případů nebo počty hospitalizací,“ uvedl.

Na PCR testování žáků půjde v září 27 milionů

Vláda také schválila, že na testování žáků na covid-19 přesnější PCR metodou může jít v září zhruba 27 milionů korun z Fondu solidarity EU. Peníze by měly ve dvou termínech v září stačit na zhruba 135 tisíc testů. Školy, které PCR testy upřednostní před antigenními testy zajištěnými státem, dostanou za každý test 200 korun. Stejná částka za jeden PCR test platila do konce uplynulého školního roku.

„Vláda schválila návrh MŠMT na proplacení PCR testů školám i v září, a to v celkové hodnotě bezmála 27 milionů korun. Zdrojem financování bude tentokrát Fond solidarity EU. Společně s jarními testy tak bude ve školách finančně podpořeno provedení půl milionu PCR testů,“ uvedl ministr školství Robert Plaga (za ANO). V květnu a červnu se podle podkladů ministerstva školství udělalo ve školách asi 365 tisíc PCR testů přibližně za 73 milionů korun. K dispozici úřad měl 100 milionů korun. Částka schválená na zářijové PCR testování odpovídá sumě, která zbyla.

Brífink po jednání vlády 26. července (zdroj: ČT24)

Nejvyšší správní soud dal za pravdu druhačce

Regulace středisek volného času, školních klubů a družin, která platila začátkem letošního května, byla v rozporu se zákonem. Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl návrhu na vyslovení protizákonnosti části mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví. Podala jej rodina jménem žákyně druhé třídy z Brna. Podle NSS nemělo ministerstvo pro plošné omezení středisek a družin oporu v pandemickém zákoně ani v zákoně o ochraně veřejného zdraví. 

Pandemický zákon totiž podle soudu umožňuje regulovat jen vysoké školy. Zákon o ochraně veřejného zdraví zase slouží k potlačování ohnisek, nikoliv k plošným preventivním zásahům – umožňuje totiž zákaz nebo omezení „styku skupin fyzických osob podezřelých z nákazy s ostatními fyzickými osobami“, přičemž jen ve výjimečných situacích lze jako podezřelého vnímat prakticky kohokoliv v celé zemi.

Ministerstvo zdravotnictví se podle NSS chovalo tak, jako by mezi jeho pravomoci při epidemii patřilo obecně a bez dalších podmínek omezit svobodu pohybu všem lidem, uzavřít všechny školy, restaurace a podobně. „Takové úvahy však nejen že jsou obtížně přijatelné z ústavněprávního hlediska, ale ani nemají žádný podklad ve znění zákona,“ stojí v rozhodnutí, které soud učinil minulý týden bez veřejného jednání.

Soud se konkrétně zabýval dvěma články mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví platného začátkem května. Jeden článek zakazoval osobní přítomnost dětí ve střediscích volného času s výjimkou individuálních konzultací a individuální prezenční výuky. Druhý článek upravoval provoz klubů a družin, kam mohli chodit jen žáci, jimž mimořádné opatření zároveň umožňovalo účast na prezenční výuce ve škole. Další podmínkou bylo to, že se stýkají jen žáci ze stejných tříd.

NSS tak argumentačně navázal na sérii dřívějších rozhodnutí, jimiž rušil nebo konstatoval protizákonnost různých opatření přijímaných v uplynulých měsících v boji proti šíření koronaviru. 

Delta dominuje z 90 procent

Epidemie v Česku mezitím dál slábne. Za neděli laboratoře odhalily 75 nových případů koronaviru. Je jich tak o 41 méně než před týdnem. V Česku se šíří především varianta koronaviru delta, dříve nazývaná indická. V posledních dvou týdnech ji laboratoře odhalily u 80 až 90 procent z téměř 2200 vzorků. Ve dvou desítkách případů existuje podezření na zatím málo známou variantu delta plus, která byla v Česku dosud potvrzena v jediném případě, uvedl v pondělí Státní zdravotní ústav (SZÚ) v tiskové zprávě.

V nemocnicích leželo v neděli s covidem 32 lidí, v těžkém stavu byli tři pacienti. Před týdnem bylo s nákazou hospitalizováno zhruba stejně nemocných s covidem, pacientů v těžkém stavu bylo sedm.

Zdravotníci v neděli naočkovali 26 705 lidí, zhruba o 6500 méně než před týdnem. Od začátku vakcinace aplikovali bezmála deset milionů dávek, ukončené očkování má téměř 4,6 milionu lidí.

V Česku se dosud koronavirem prokazatelně nakazilo 1 672 547 lidí, 98 procent z nich se vyléčilo a 30 357 s onemocněním covid-19 zemřelo.