Šojdrová přivezla z Řecka seznam dětských uprchlíků, kterým by Česko mohlo pomoct

Michaela Šojdrová: Atény by pomoc s dětskými uprchlíky uvítaly (zdroj: ČT24)

Europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) přivezla z nedávné návštěvy Řecka seznam 14 dětí z uprchlických táborů, kterým by Česko mohlo pomoct. Podle svých slov tak reagovala na výzvu premiéra Andreje Babiše (ANO). Šojdrová přišla loni s projektem přemístění padesáti syrských sirotků z Řecka do Česka, Babiš ho ale označil za nesmyslný.

„Já jsem jela s vizí, že nemůžeme dál otálet, a proto jsem požádala o indikativní seznam těchto dětí. Seznam jsem přivezla proto, abych splnila řekněme výzvu pana premiéra i pana ministra, který řekl ‚kde máte ty děti, když přivezete jejich seznam, tak ministerstvo bude spolupracovat na tom, aby tyto děti do České republiky mohly být přivezeny‘,“ řekla českým novinářům Šojdrová.

Seznam podle ní z pochopitelných důvodů neobsahuje osobní údaje dětí, ale jen jejich profily, které popisují jejich původ a situaci. Děti, které potřebují pomoc, přitom nepochází jen ze Sýrie, ale například i z Afghánistánu. Seznam se zatím týká 14 dětí, podle Šojdrové je ale jen příkladem toho, jaké seznamy by mohlo Česko od Řecka v případě zájmu získat. 

Řecké uprchlické tábory jsou podle Šojdrové přeplněné a řečtí představitelé ji ubezpečili, že by Aténám pomohlo, kdyby Česko převzalo jakýkoli počet dětí. Uvolnilo by se tím totiž místo pro ty děti, které teď žijí v nevhodných podmínkách či dokonce na ulici. „V Řecku je podle oficiálních údajů 1000 dětí na ulici,“ zdůraznila europoslankyně.

Ta oznámila koncem loňského října, že by chtěla z přeplněných uprchlických táborů v Řecku přesídlit do Česka pět desítek syrských dětí bez doprovodu jako solidární humanitární gesto.

Premiér Babiš ale projekt označil za nesmyslný. Tvrdí, že lepší je pomáhat sirotkům přímo v jejich vlasti. Před časem ministerský předseda uvedl, že chce v Sýrii vybudovat centrum pro sirotky. Plán je podle něj jeho soukromou iniciativou, nikoli projektem českého státu.

Šojdrová v úterý zdůrazňovala, že souhlasí s nutností pomáhat dětem přímo v Sýrii, Babišův plán podle ní ale má řadu „otazníků“. Mimo jiné není jasné, s kým by premiér o stavbě sirotčince jednal. „S těmito otazníky si myslím, že se jedná o projekt, který je dlouhodobější a nepomůže těm, kteří teď tu pomoc urgentně potřebují,“ uzavřela europoslankyně.