Šojdrová jednala v Řecku o převzetí osiřelých uprchlíků. Začali bychom s malými skupinkami, plánuje

Šojdrová: V Řecku je dva tisíce sirotků mimo azylové ubytovny (zdroj: ČT24)

Podle europoslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL) mají řecké úřady zájem o spolupráci s Českou republikou ve věci dětských uprchlíků bez doprovodu. Šojdrová, která iniciovala přijetí 50 syrských sirotků do Česka, tvrdí, že v Řecku je nyní kolem dvou tisíc malých uprchlíků, kteří nemají odpovídající ubytování ani zajištění základních potřeb. Česko by podle ní mohlo pro začátek přijmout alespoň malou skupinku dětí. Záležitost chce v nejbližších dnech projednat s premiérem i ministrem vnitra.

„Zjistila jsem, že nedoprovázených dětí je v Řecku 3400. Mám informace o tom, kde všude ty děti jsou. V azylových zařízeních, která jsou pro ně vhodná, je umístěno 1175 dětí. Ovšem to je maximum kapacit, takže více než dva tisíce dětí zůstává mimo azylová zařízení. Jsou v táborech, hot spotech, ale také na ulicích. Což je velký problém,“ uvedla Šojdrová.

Podle europoslankyně se jedná výhradně o děti, u kterých zatím úřady nedokázaly dohledat rodiče ani další příbuzné. Převažují děti z Pákistánu a Afghánistánu, zhruba 15 procent jich je ze Sýrie. Zhruba deset procent je mladších 14 let.

obrázek
Zdroj: ČT24

Děti se musí na přesun do další země připravit

Šojdrová už jednala o možném přesídlení dětí do Česka s řeckými úřady: „Na první místo kladou zájem dítěte. Je důležité děti dobře připravit. A to je výhoda České republiky. Já se spoléhám na občanskou společnost, která vyvolala vlnu solidarity. Asi čtyři tisíce lidí se závazně přihlásily do akce ‚Češi pomáhají‘ a chtěly by pomoct s jejich aklimatizací.“

Příprava dětí na přesun do jiného prostředí, které se od toho jejich domácího diametrálně liší, je podle Šojdrové zcela zásadní. „Měli bychom začít po malých skupinách, vysvětlit dětem, do jakého prostředí jdou,“ uvedla s tím, že ideální by bylo například využití syrské komunity v Praze, která už vyjádřila zájem malým uprchlíkům pomoct.

První kroky sirotků v Česku by měly vést do azylových domů, kde by se o ně postarali psychologové. Děti by zde také měly zvládnout základy češtiny, aby mohly začít komunikovat v nových rodinách. „Česká republika má s pěstounskou péčí velkou zkušenost. Je to velká šance, jak může být solidární a jak se do věci zapojit,“ věří Šojdrová.

S dětmi se prý osobně bavila a zajímala se, jestli by měly o přesun do Česka zájem. „Byly to děti syrské i afghánské a řeknu upřímně, že Českou republiku neznaly. Ale vysvětlovala jsem jim to na příkladu fotbalistů. Petra Čecha ani Pavla Nedvěda neznaly. Ale když jsem jim ukázala míč, úplně ožily.“

Šojdrová bude o výsledcích své cesty informovat premiéra a ministra vnitra

Šojdrová se v druhé polovině září sešla s premiérem Andrejem Babišem (ANO), který přijetí dětských migrantů do Česka odmítal. Šojdrová po schůzce řekla, že dostala spolu s neziskovými organizacemi od Babiše za úkol vybrat syrské sirotky, kteří by mohli být z uprchlických táborů přesunuti do Česka.

Babiš po setkání nechtěl sdělit, zda Česko děti přijme, pokud je organizace najdou. Zopakoval ale, že lepší je dětem pomáhat mimo Česko. S touto cestou souhlasí i Šojdrová: „Samozřejmě pokud jsou ještě v Sýrii, nepochybně je stěhovat nechceme.“

O výsledcích své návštěvy Řecka chce Šojdrová v nejbližších dnech znovu jednat nejen s Babišem, ale i s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD).