Babiš odmítá přijmout padesát syrských sirotků. Podle Hamáčka by nebyl problém se o děti postarat

Premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro deník Právo odmítl návrh lidovecké europoslankyně Michaely Šojdrové přijmout padesát syrských dětí, které přišly o rodiče. Argumentoval tím, že i v Česku máme sirotky, o něž se musíme postarat. Podle ministra zahraničí a vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) by ale nebyl problém děti přijmout.

Předsedové vládních koaličních stran Andrej Babiš a Jan Hamáček se neshodují v odpovědi na výzvu přijetí nezletilých syrských sirotků. Premiér a šéf hnutí ANO pro deník Právo řekl, že Česko je solidární, posílá do různých zemí kvůli migraci peníze a sirotky přijímat nebude. 

„Proč bychom je přijímali? Máme sirotky i u nás, které musíme připravit na vstup do života. Něco o tom vím, protože moje nadace na to dávala peníze,“ uvedl premiér. 

„A hlavně Česko je solidární, od roku 2015 jsme do různých zemí kvůli migraci poslali 2,5 miliardy, pomáháme na místě v Sýrii lékaři i experty, v Česku jsme ošetřili 2500 pacientů včetně řady syrských dětí,“ dodal Babiš. „A když už jsme u těch sirotků, proč zase někdo pomíjí válku na Ukrajině? Tam nejsou? Tak proč bychom se měli starat právě o Syřany?“ dodal Babiš.

Předseda ČSSD Hamáček to vidí jinak. Podle něj země vystupuje proti povinným kvótám, přijetí padesáti dětí by ale neměl být problém. Připomněl, že Česko tento týden darovalo více než 200 milionů korun na nákup hlídkových lodí pro libyjskou pobřežní stráž a je proti povinným kvótám na rozdělování migrantů. „Zcela jistě bychom ale jako desetimilionová země zvládli nabídnout nový domov 50 dětem, které ve válce v Sýrii ztratily rodiče…,“ uvedl na svém Twitteru.

„Naší primární úlohou je pomáhat českým občanům, ale pokud jsou lidé v nouzi, v naprosté bezradnosti utíkají před válkou tak mají právo podle mezinárodních dohod na pomoc,“ míní i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Výzva přišla od lidovecké europoslankyně Michaely Šojdrové, v pátek ji při jednání u kulatého stolu podpořili také senátoři. Předsedu vlády chtějí s návrhem oslovit příští týden.

Podle Babiše je přitom problémem i legální migrace a cizinci v Česku. „Je pravda, že musíme zpřísnit tresty za převaděčství a musíme se zaměřit na účelové sňatky a zjednodušit návratovou politiku při delikvenci. Nepodceňujeme to, a proto připravujeme komplexní návrh. Do Vánoc by měl být hotov,“ konstatoval Babiš.

Kalousek: Ukazujeme světu, že jsme nelidští

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek míní, že padesát syrských sirotků jistě nalezne domov někde jinde. „My ale říkáme celému světu, že jsme nelidští. Kráčíme dobrovolně do izolace a opovržení. Na tuhle hloupou a buranskou politiku těžce doplatíme. Bohužel zcela zaslouženě,“ napsal na Twitteru.

Jeho stranický kolega Jaromír Štětina uvedl, že soucit je pragmatická kategorie, a pokud z něj politici nevycházejí, nastávají škody. „Škody například způsobí izolace a opovržení ze strany jiných zemí EU vůči Česku,“ dodal.

Předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek na Twitteru napsal, že místo hodnot jako soucit a pomoc bezmocným nastupuje sobectví a bezohlednost.

Předseda poslanců STAN Jan Farský označil Babiše za mocichtivého bezskrupulózního ubožáka. „Pro Evropu je větším ohrožením než uprchlíci,“ dodal. 

Babiš uprchlíky odmítá dlouhodobě. Na konci srpna při jednání se svým italským protějškem Giuseppem Contem uvedl, že Česká republika nepřijme v rámci přerozdělování uprchlíků ani jednoho. Řešením migrační otázky je podle něj kombinace finanční podpory státům, jako je Itálie, zemím severní Afriky a také těm africkým státům, odkud migranti přicházejí.  

Na prohlášení českého premiéra reagovala také Barbara Wintonová, dcera Nicholase Wintona, který za války z okupovaného území Československa zachránil 669 převážně židovských dětí před transportem do koncentračních táborů. 

„Neměli bychom se starat jen o ‚Syřany'. Měli bychom se postarat o každého, kdo uprchl z domova ve strachu o svůj život bez ohledu na jeho původ. Je to příliš mnoho očekávání od lidí, kteří byli také napadeni a pronásledováni?“ uvedla na Twitteru. 

Zástupci ANO nebo SPD ale mluví o zástupném tématu nebo snaze narušit politiku odmítání migrantů. „Tady nejde o padesát konkrétních syrských uprchlíků sirotků, tady jde o to, dostat do určité defenzivy obhajobu zahraniční politiky, která je teď prosazovaná a to si myslím, že není fér,“ myslí si poslankyně ANO Helena Válková.

Babiše se zastal mluvčí prezidenta Ovčáček

Naopak prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček s Babišovým postojem souhlasí. „Je odporné, že si někteří politici - hyeny, udělali beranidlo z nic netušící a nevinné padesátky syrských sirotků,“ napsal na Twitteru. Podle něj může Česko pomoci třeba 5000 sirotků, ovšem v jejich domově, tedy Sýrii. „A pomáhejme našim sirotkům, jak správně řekl pan premiér. Na ty už nikdo z hyen nemyslí,“ dodal Ovčáček.

Také první místopředseda SPD  Radim Fiala nevidí pro přijímání sirotků ze Sýrie důvod.  „Myslím, že Sýrie se dnes o svoje sirotky i o své imigranty už dnes dokáže postarat sama a podle mě to nemá žádný význam,“ řekl Fiala. Komunisté zase mluví o nutnosti posoudit situaci každého sirotka zvlášť a zvážit bezpečnostní rizika.

 Iniciátoři přijetí teď budou žádat premiéra Babiše o schůzku. Podle některých návrhů by začlenění dětí mělo mít dvě fáze - nejprve ve společných skupinách a poté v rodinách nebo v dětských domovech.