Orbán chválil Babiše za netradiční názory na migraci. Na podzim dorazí do Česka

Babiš a Orbán chtějí schůzku V4 ještě před summitem EU (zdroj: ČT24)

I když Česko a Maďarsko nejsou velké státy, je třeba, aby byly aktivní a vzaly na sebe odpovědnost za budoucnost Evropy. Premiér Andrej Babiš to uvedl po jednání se šéfem maďarské vlády Viktorem Orbánem, který přijal Babišovo pozvání do Česka. Návštěva by mohla proběhnout koncem října.

Babiš s Orbánem by se kvůli uprchlické krizi rádi setkali s představiteli dalších států visegrádské skupiny (V4) ještě před zářijovým neformálním summitem EU 19. září v Salcburku.

Také v červnu se schůzka premiérů V4 uskutečnila před unijním summitem, po kterém Babiš prohlásil, že zemím V4 se na něm podařilo prosadit konec kvót pro přerozdělování migrantů. Orbán nyní českého premiéra pochválil, že je „netradičním“ politikem, pokud jde o jeho „rozumné“ názory, jak řešit migraci. Visegrádská skupina a Itálie si podle Orbána „musí navzájem pomoci“, protože pohledy všech pěti zemí jsou si v tomto směru blízké.

Brífink premiérů Babiše a Orbána po jednání o migraci (zdroj: ČT24)

Premiéři hovořili také o ekonomické spolupráci Česka a Maďarska, která se podle Babiše vyvíjí velice dobře. „Naše firmy dnes investují v Maďarsku stále víc, je tam velký potenciál ve zbrojařině,“ řekl. Orbán uvedl, že se s Babišem shodl na potřebě ekonomické vztahy posílit, a to se zvláštním důrazem na spolupráci ve zbrojním průmyslu.

Události: Viktor Orbán přijede do Česka (zdroj: ČT24)

Babiš kritizoval „roztříštěné“ návrhy na ochranu hranic EU

V otázce evropského rozpočtu český předseda vlády podle svých slov vysvětloval Orbánovi svůj pohled na náklady evropských struktur a na unijní programy, které se teď mají měnit. „Nevidíme důvod, proč Evropská komise navrhuje úplně nové programy, proč například programy ohledně obrany a ochrany vnějších hranic jsou tak roztříštěné,“ podotkl.

Babiš mluvil se svým maďarským protějškem tři dny poté, co oba navštívili Itálii, která se potýká s uprchlickou krizí. Zatímco Babiš se setkal v úterý s italským předsedou vlády Giuseppem Contem, Orbán v Miláně jednal s italským ministrem vnitra Matteem Salvinim, kterého podpořil v jeho tvrdém postoji vůči migrantům.

Babiš v úterý v Římě řekl, že řešením migrační otázky je kombinace finanční podpory státům jako Itálie, zemím severní Afriky a také těm africkým státům, odkud migranti přicházejí. Zároveň zopakoval, že Česká republika nepřijme v rámci přerozdělování uprchlíků ani jednoho migranta. Poté Babiš v souvislosti s migrací navštívil i Maltu.