SOCDEM povede do evropských voleb exministr Zaorálek. Strana doufá v návrat na politické výsluní

Sociální demokraty povede do jarních voleb do Evropského parlamentu Lubomír Zaorálek. Podobu kandidátky představil předseda strany Michal Šmarda, který doufá, že s volbami do Evropského parlamentu začne postupný návrat někdejší vládní strany na politické výsluní.

SOCDEM je v současnosti strana bez zastoupení v Poslanecké sněmovně a s mizivým zastoupením v Senátu, přičemž první ze série voleb, kdy ztratila zastoupení ve vrcholné politice, byly ty minulé evropské. Strana, která tehdy používala zkratku ČSSD, získala necelá čtyři procenta hlasů a žádný mandát. V současnosti nicméně europoslankyni má, protože k ní přestoupila Radka Maxová zvolená původně za ANO.

Do evropských voleb v příštím roce ji však nepovede Maxová, nýbrž Lubomír Zaorálek – bývalý předseda Poslanecké sněmovny, někdejší ministr zahraničí a také kultury. „Rozhodli jsme se zvolit lídrem kandidátky člověka, který má velkou evropskou zkušenost, v EP se neztratí, má kontakty v celé Evropě,“ řekl o něm Šmarda. Věří, že nehrozí, že by Zaorálek v Evropě tápal, zatímco o lídrech jiných stran se domnívá, že Evropskou unii buď jen kritizují, nebo s ní nemají žádnou zkušenost.

Lubomír Zaorálek uvedl, že by prostřednictvím případného mandátu v Evropském parlamentu chtěl zabránit „odtokovému systému“, kvůli kterému do zahraničí odchází z ČR 400 miliard korun ročně. „Pokud nebudeme v Evropě řešit tyto disproporce a nerovnosti, ohrozíme integrační proces,“ uvedl.

Vinu na tom má podle něj i koruna, přechodu na euro se podle Zaorálka není třeba bát kvůli růstu cen, když ty jsou už nyní vyšší než u členů eurozóny. Chce se také zasadit o využívání peněz z emisních povolenek na pomoc domácnostem s cenami energií. Zelená dohoda pro Evropu (Green Deal) se bude muset korigovat, zároveň ale představuje obrovskou šanci pro ČR, míní.

EU se musí podle Zaorálka změnit, aby přežila. „Evropa musí přestat být v zahraniční politice pokrytecká, říkat, jaký je Orbán zloduch, že nechce Ukrajinu v EU,“ dodal. Někdejší šéf české diplomacie se domnívá, že postoj Obránova Maďarska ve skutečnosti vyhovuje i dalším unijním zemím včetně Francie a Nizozemska. Vstup Ukrajiny označil za nesplnitelný slib.

Michal Šmarda nicméně ujistil, že SOCDEM stojí za Ukrajinou, sliby i očekávání ale musí být realistické. „Nesmí se dočkat žádné zrady a pohádek,“ řekl.

Zaorálek není volebním lídrem sociálních demokratů poprvé. Vedl je již do sněmovních voleb v roce 2017 poté, co se rozhodl již nekandidovat a z politiky se postupně stáhnout tehdejší premiér a šéf strany Bohuslav Sobotka. ČSSD s lídrem Zaorálkem tehdy získali sedm procent hlasů a skončili šestí, zatímco o čtyři roky dříve s dvacetiprocentním ziskem volby vyhráli.

Sociální demokraté nejsou první stranou, která představila svého lídra pro volby do Evropského parlamentu. ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, které budou kandidovat dohromady jako SPOLU, představily kandidátku v čele s nynějším europoslancem a někdejším ministrem zahraničí a také obrany Alexandrem Vondrou. Piráti ve vnitrostranickém hlasování vybrali do čela své kandidátky europoslance Marcela Kolaju. Společnou kandidátku SPD a Trikolory povede Petr Mach, který v minulosti v europarlamentu rovněž zasedal. STAN do čela své kandidátky pro jarní volby dosadila ekonomku Danuši Nerudovou, která počátkem tohoto roku skončila třetí ve volbě hlavy státu. Lídra kandidátky neoznámilo zatím hnutí ANO, které minulé evropské volby v Česku vyhrálo.