Vztahy mezi Českem a Slovenskem jsou na nejvyšší možné úrovni, řekl Pellegrini

Slovenský prezident Peter Pellegrini dorazil do Česka na svou první zahraniční návštěvu po nástupu do funkce. U Filozofické fakulty Univerzity Karlovy uctil památku obětí prosincové střelby. Na Pražském hradě ho následně přijal jeho český protějšek Petr Pavel, Pellegrini na tiskové konferenci po jednání prezidentů ujistil, že vztahy mezi oběma zeměmi jsou na nejvyšší možné úrovni. Sešel se i s dalšími ústavními činiteli. V době, kdy oba prezidenti mluvili o posílení spolupráce, ovšem z Bratislavy zazněla nebývale ostrá kritika premiéra Petra Fialy (ODS) i české policie.

Slovenský prezident, který se ujal funkce v polovině června, po příjezdu do Prahy nejprve uctil památku obětí prosincové střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Položil věnec k dočasnému pomníku, který zástupci univerzity představili minulý pátek.

Vztahy mezi Českem a Slovenskem nejsou podle Pavla definovány pouze zahraniční politikou, země jsou provázány historicky na mnoha úrovních, řekl po jednání s Pellegrinim v Praze Pavel.

„Bavili jsme se také o tom, jakým způsobem například rozšířit spolupráci s mladou generací, jak oslovit studenty obou zemí, abychom dali najevo, co všechno máme společného a v čem můžeme spolupracovat více,“ řekl dále ke společnému jednání český prezident.

„Česká republika je největším investorem na Slovensku. Zároveň máme mnoho českých firem na Slovensku a slovenských v České republice. Slovenská republika je pro nás významným ekonomickým partnerem, takže všechny tyto oblasti spolupráce běží a poběží i dále,“ ujistil Pavel.

Slovenský prezident na svou první zahraniční návštěvu po uvedení do úřadu zamířil tradičně do Česka. „Nebyla to pro mě jen samozřejmost, ale i snaha opět vyslat velmi jasný signál, že vztahy mezi Slovenskem a Českem jsou na nejvyšší možné úrovni a že není v okolí takových dvou zemí a národů, které se navzájem nazývají bratrskými,“ poznamenal Pellegrini.

Uvedl také, že názorová odlišnost na nějakou věc vzájemné vztahy nemůže ohrozit ani zhoršovat. „S Pavlem jsem se domluvil, že pokud by hrozilo nějaké nedorozumění, tak se prezidenti raději spojí a věci si vysvětlí, aby se do vztahů nedostávalo ‚umělé pnutí‘,“ sdělil Pellegrini.

Události: Peter Pellegrini v Praze (zdroj: ČT24)

Spor kolem konzultací

Český kabinet letos v březnu pozastavil mezivládní konzultace kvůli rozdílným názorům na klíčová témata zahraniční politiky. Projevují se hlavně ve vztahu k Ukrajině, která se už déle než dva roky brání ruské vojenské invazi. Obnovení mezivládních konzultací se slovenským kabinetem není podle premiéra Petra Fialy (ODS) na pořadu dne. I kvůli zdravotnímu stavu premiéra Roberta Fica by byly takové úvahy předčasné, řekl v úterý Fiala.

Pellegrini věří, že se mezivládní konzultace mezi Českem a Slovenskem v budoucnu uskuteční, chce to ale podle něj čas. Také Pavel míní, že se jednání obnoví. Úřad slovenské vlády se přitom ve středu vyjádřil, že považuje Fialovo vyjádření za neuctivé.

„Takovéto vyjádření premiéra Fialy, den před první oficiální návštěvou České republiky nově zvoleným prezidentem Petrem Pellegrinim, nepovažujeme za uctivé a napomáhající našim dobrým sousedským vztahům,“ napsal v úterý úřad slovenské vlády. Dodal, že mírový postoj slovenské vlády k válce na Ukrajině je suverénním postojem Slovenska a nemůže být překážkou pro rozvoj česko-slovenské vzájemnosti.

Podle Bratislavy je česká vláda na Slovensku kdykoli vítaná „při plném respektu a úctě k rozdílnosti našich postojů, které nesmějí zatěžovat slovensko-české soužití“.

Premiér Fiala svůj výrok, že obnovení mezivládních konzultací se Slovenskem není na pořadu dne, za neuctivý rozhodně nepovažuje, sdělila v den Pellegriniho návštěvy mluvčí vlády Lucie Ješátková. Byl naopak výrazem respektu k situaci, kdy je slovenský premiér Robert Fico v rekonvalescenci, a není i proto možné z objektivních příčin o mezivládních konzultacích diskutovat, dodala.

Názory na konflikt na Ukrajině

Podle Pavla spolu prezidenti jednali také o bezpečnosti, situaci na Ukrajině napadené Ruskem, nadcházejícím summitu Severoatlantické aliance (NATO) ve Washingtonu, o možnostech zvýšení obranyschopnosti či spolupráce firem v obranném průmyslu.

Názory České a Slovenské republiky na konflikt na Ukrajině nejsou tak odlišné, je to spíše o interpretaci či o tom, do jaké míry se liší veřejná prohlášení a praxe, řekl Pavel. Pellegrini uvedl, že o Ukrajině a o bezpečnostní a geopolitické situaci vedl s Pavlem dlouhou debatu. Slovensko podle něj napadené zemi pomáhá například dovozem elektrické energie.

Značnou část dělostřelecké munice získané pro Ukrajinu českou iniciativou zároveň podle Pellegriniho budou repasovat či produkovat slovenské výrobní závody. Premiér Petr Fiala (ODS) v úterý oznámil, že první zásilka munice před časem dorazila na Ukrajinu.

Výsledky jednání prezidentů Česka a Slovenska (zdroj: ČT24)

Atentát na Fica

Pellegrini na brífinku také řekl, že chápe kritickou reakci slovenských politiků na konstatování, že česká strana nebude v případě výroků schvalujících atentát na slovenského premiéra Roberta Fica postupovat tak razantně s tím, že postup české policie mu nenáleží hodnotit. Slovenská policie podle něj situaci řeší rázně.

Poslanecký klub nejsilnější slovenské vládní strany Smer premiéra Fica ve středu kritizoval postup české policie, která podle něj odmítla stíhat autory příspěvků na sociální síti schvalující květnový atentát. Ke kritice se posléze přidal i úřad slovenské vlády. České policejní prezidium v reakci uvedlo, že policie je vázána příslušnými právními předpisy.

Pellegrini se sešel s premiérem i představiteli sněmovny a Senátu

Odpoledne se Pellegrini sešel s dalšími politickými představiteli. Premiér Petr Fiala (ODS) po setkání se slovenským prezidentem ocenil, že zamířil po nástupu do funkce tradičně nejdříve do Česka. Fiala má prý rozvoj vztahů se Slovenskem za nesmírně důležitý.

Věří v to, že Česko a Slovensko budou společně pokračovat v podpoře mnohostranné spolupráce s pozitivním dopadem pro občany obou zemí. S Pellegrinim hovořil o spolupráci v obraně. „Naše armády úzce spolupracují, významnou oblastí je spolupráce vzdušných sil. České stíhačky střeží slovenské nebe, naši vojáci jsou také součástí mnohonárodního bojového uskupení NATO na východě Slovenska. Hovořili jsme i o dalších společných projektech, které posunou naši obrannou spolupráci na ještě vyšší úroveň a přispějí k lepší obranyschopnosti našeho regionu,“ uvedl premiér.

Pellegrini se potkal rovněž se šéfkou sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) či s prvním místopředsedou Senátu Jiřím Drahošem (za STAN). Zajel i do pražské kanceláře bývalého prezidenta Miloše Zemana, který ho podpořil v kampani a v Bratislavě se zúčastnil jeho nedávné inaugurace, stejně jako expremiér a bratislavský rodák Andrej Babiš (ANO). Zeman novinářům řekl, že Pellegrini přijde na jeho osmdesáté narozeniny, které oslaví v září. Vyjádřil také lítost nad postupem české policie v případech schvalování atentátu na Fica.